Deksametazon: “Nije reč o leku ni protiv jednog virusa, pogovoto ne protiv korone. On samo stišava zapaljensku reakciju i u tom slučaju ima smisla…”

2
Foto Profimedia

O deksametazonu, jeftinom i u mnogim zemljama dostupnom leku, koji bi prema najnovijim istraživanjima koja su sprovedena u Velikoj Britaniji, mogao da pomogne u lečenju COVID-19 infekcije, pišu svetski i domaći mediji.

Doktorka Ankica Vujović sa Klinike za infektivne i trobske bolesti KCS kaže da je reč o leku koji ima širokospektralno dejstvo i da zbog toga može da bude rizičan i izazvati neželjena dejstva. Određivanje indikacija u kojima će se lek primeniti jasno je definisano u protokolima za lečenje ovih bolesti.

“Deksametazon je lek koji spade u grupu kortikosteroida, lekova imaju pre svega antiinflamatorno i imunosupresivno dejstvo, te je njegova primena u medicini višestruka. Koristi se kod lečenja brojih autoimunskih oboljenja, kao što su reumatoidni artritis, ulcerozni colitis, zatim kod alergijskih reakcija, potom kao imunosupresiv kod određenih maligniteta, kao što je leukemija, a koristi se i u lečenju nekih infektivnih bolesti, kao što su bakterijski meningitis i tuberkuloza”, rekla je doktorka Vujović za Blic ženu.

Lek je registrovan za bolesti koje su prošle eksperimentalne i kliničke faze studija, i kod kojih je zaključeno da primena leka ima povoljan efekat na ishod lečenja.

“To su, između ostalih, gore navedene bolesti, dakle prevashodno autoimunska i inflamatorna oboljenja. S obzirom sa svoju antiinflamatornu komponentu, u svetu se javilo interesovanje za primenom deksametazona u lečenju bolesnika sa COVID-19 infekcijom. Opravdanost primene kod ove bolesti se ogleda u pokušaju da se smanji takozvana ‘citokinska oluja’ koja predstavlja snažnu reakciju imunskog sistema na nepoznati agens, a koja kada se aktivira, dovodi do oštećenja gotovo svih sistema organa”, rekla je doktorka Vujović.

Preliminarni rezultati istraživanja objavljeni 16. juna ove godine koje je sproveo Univerzitet u Oksfordu, kroz projekat RECOVERY (“Randomised Evaluation of COVID-19 Therapy”) i u njemu je analiziran terapijski efekat brojnih lekova koji se koriste u lečenju COVID-19 infekcije.

“Kada govorimo o deksametazonu, zaključeno je da on smanjuje smrtnost kod jedne trećine pacijenata na mehaničkoj ventilaciji i kod jedne petine onih na kiseoničnoj potpori dok istraživanja nisu pokazala benefit u lečenju kod respiratorno stabilnih pacijenata, ondosno bolesnika kod kojih je disajna funkcija očuvana. Navedeno istraživanje je samo prvi korak u stvaranju jasnih indikacija, faze bolesti kada je lek najpogodnije uvesti u terapiju i kolika treba da bude dužina trajanja lečenja, što sve za kliničku praksu mora biti jasno definisano i zasnovano na dokazima. Ali to bi svakako predstavljalo veliku pogodnost u lečenju COVID-19 infekcije”, navela je doktorka Vujović.

O deksametazonu je govorio i imunolog, član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Srđa Janković i rekao da to nije lek protiv koronavirusa kao takvog, već o leku koji stišava zapaljensku infekciju.

“Kod onog dela obolelih gde faktor rizika predstavlja prejaka zapaljenska reakcija organizma, svakako da u terapijskom protokolu ima mesta – i to naravno lekari procenjuju, stišati tu zapaljensku reakciju i za to je deksametazon zaista dobar, mi to znamo. Ali nije reč o specifičnom leku ni protiv jednog virusa, pogovoto ne protiv SAR2- COV – 2 niti on samo po sebi leči infekciju, on samo sprečava da kod onih pacijenata… pazite, to je vrlo definisana grupa pacijenata koji imaju tešku kliničku sliku i kod kojih je zapaljenska reakcija prejaka, toliko jaka da više ne brani organizam nego ga još dodatno ugrožava, samo u tim situacijama koje su, naravno, navedene u protokolima koje lekari koriste ima smisla primeniti ga i to se radilo i ranije kod sličnih infekcija. Izveštavanje da je reč o novom leku protiv koronavirusa pomalo promašuje suštinu”, rekao je Srđa Janković na TV Pink.

2 KOMENTARA

  1. Pa naravno da je to poenta cele stvari zaustaviti citokinsku oluju a sta bi drugo lecili kod korone,kao i kod gripa ,ekstremna reakcija vlastitog IMUNOLOSKOG sustava na virus,alergen.

  2. Da vam kazem, Covid 19 je kod nas poceo jos pocetkom novembra prosle godine, samo nije bio prepoznat. Ja sam ga dobila tada. Odakle i gde, ne znam. Imala sam stravicno gusenje sa kasljanjem. Jedva sam udisala malo vazduha samo vrhovima pluca. Zaista sam mislila da necu preziveti, toliko je bilo strasno. Lecena sam infuzijom Aminofilina i Lemoda sol 5 dana, a onda deset dana Pronisonom koji je, takodje, kirtikosteroid, u kombinaciji sa jos nekim lekovima koje sam uzimala mesec dana. Jos mesec dana sam lecena lekovima koji se inhaliraju. Hvala Bogu lecenje je uspelo i ja sam dobro.

Comments are closed.