“Deki, Zvezda čeka na tebe” i san koji se ostvario: Dejan Stanković je novi trener Crvene zvezde

0
Credit line: Claudio Grassi / LaPresse / Profimedia

Fudbalski klub Crvena zvezda, prema pisanju medija, od danas ima novog trenera. U pitanju je bivši igrač kluba i nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dejan Stanković.

Stankoviću je to prvi trenerski angažman u karijeri, a prethodno je radio kao savetnik predsednika UEFA Aleksandra Čeferina.

Stanković na klupi menja Vladana Milojevića koji je za nepune tri sezone uveo Zvezdu u Evropu posle mnogo godina iščekivanja, a onda obezbedio i prvo evropsko proleće posle 1992. i dve grupne faze Lige šampiona.

Fudbaleri Crvene zvezde su ove jeseni bili nekoliko minuta udaljeni od novog proleća u Evropi, ali su crveno-belima u Pireju presudili penali – jedan promašen i jedan primljen.

Pre nego što je Milojević došao u klub, navijači su jednom prilikom raširili na tribini poruku: “Deki, Zvezda čeka na tebe”.

On je rekao da mora još da uči, a sada su se, očigledno, želje poklopile.

Dejan Stanković je u Zvezdu došao kao 14-godišnjak iz Teleoptika, za prvi tim je debitovao sa 16 i upisao svoje ime na drugo mesto na listi najmlađih igrača crveno-belog tima, odmah iza Milka Đurovskog. Sve skupa je u seniorskom timu odigrao 113 utakmica i postigao 39 golova.

Pamte se ona dva protiv Kajzerslauterna iz sezone 1996/1997. Pamte se i dva u 110. večitom derbiju sa Partizanom. U toj sezoni 1997/1998, a bila je to ona generacija sa Pericom Ognjenović, Njegušem, Bunjevčevićem, Bracom Živkovićem, Zoranom Jovičićem – nažalost po srpski fudbal i Obilićem – bio je najbolji strelac tima sa 15 golova na 28 mečeva.

Prema informacijama MOZZART Sporta, u stručnom štabu crveno-belih pridružiće mu se i Nebojša Milošević, nekadašnji šef struke u Radu, Zemunu, BSK-u, Čančgčun Jataiju, pa i asistent u Crvenoj zvezdi u dva mandata.

Nije još najjasnije šta će biti s Milanom Kosanovićem, prvim Milojevićevim asistentom, mada se može načuti da će ipak i on ostati u klubu.