Dekan Medicinskog fakulteta dobitnik Nagrade za izuzetnost

  Nagrada se uručuje istaknutim pojedincima i institucijama za doprinos razvoju zdravstva, kulture i obrazovanja, a ove godine dodeljena je po četvrti put

  0
  Foto: Promo

  Profesor dr Lazar Davidović, vaskularni hirurg, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i inostrani član Ruske akademije nauka, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za izuzetnost koju dodeljuje Hemofarm fondacija. Nagrada se uručuje istaknutim pojedincima i institucijama za doprinos razvoju zdravstva, kulture i obrazovanja, a ove godine dodeljena je po četvrti put. Priznanje je u obliku ždrala – simbola istrajnosti i dugovečnosti, i predstavlja podršku idejama i projektima koji menjaju lice društva nabolje.

  “Pandemija virusa COVID-19 pokazala nam je koliko je važno poverenje u medicinu i naučnu zajednicu, kao i ulaganje u medicinska dostignuća. Veoma je bitno da nauka stalno prati trendove i pomera granice, jer samo otkrića svet vode dalje. Zahvaljujem Hemofarm fondaciji na ovoj prestižnoj nagradi, ona predstavlja posebnu čast za mene, kao i dodatnu odgovornost prema generacijama koje dolaze”, izjavio je prof. dr Davidović prilikom svečanog uručenja nagrade.

  Tokom svoje karijere prof. dr Davidović razvio je Kliniku za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju kojom godinama uspešno rukovodi. Aktivno je promovisao našu medicinu kroz učešće u Evropskom udruženju za kardiovaskularnu i endovaskularnu hirurgiju kojem je predsedavao od 2016. do 2018. godine. Svoj akademski rad upotpunio je kao gostujući profesor na četiri evropska univerziteta, a kao mentor presudno je uticao na karijere 15 vaskularnih hirurga.

  “Smatram da je ulaganje u mlade lekare izuzetno važno. To je jedna od mojih obaveza kao nastavnika Medicinskog fakulteta. Zajedno sa bolesnicima koje sam uspešno operisao, oni koje sam nešto naučio su najznačajnija tekovina koja ostaje iza mene. Zahvaljujući tome na Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju ima više generacija izuzetnih stručnjaka ili onih koji će to postati”, ističe prof. dr Davidović u razgovoru za Nedeljnik.

  Naglašava i da je izuzetno ponosan što su studenti medicine pokazali veliki stepen odgovornosti kad je reč o vakcinaciji. Time su pokazali da su odgovorni i da veruju u ono što uče i čime će se baviti. Istovremeno se nada da su poslali i neku poruku svojim kolegama sa drugih fakulteta.

  “Korona je uticala na sve nas i još uvek nas izlaže velikim iskušenjima. Pre svega, odložila je i još uvek odlaže izvođenje velikog broja operacija koje nisu hitne. Sa vaskularnom hirurgijom stvari stoje malo drugačije. Pored hitnih postoje i takozvani neodložni hronični vaskularni bolesnici. To su oni kod kojih je faza hronične bolesti toliko odmakla da bi odlaganje operacije dovelo ili do gubitka ekstremiteta, do smrtnog ishoda ili do šloga. Zbog svega toga naša klinika je svoj obim posla 2020. mogla da smanji za samo 30 odsto”, objašnjava prof. dr Davidović.

  Kao dekan Medicinskog fakulteta smatra da fakultet mora da bude savremen i da se stalno usavršava u skladu sa onim što se dešava u svetu. Takođe, mora da bude sposoban da stvori stabilne uslove za rad uz demokratsko i transparentno donošenje odluka i praćenje njihovog sprovođenja.

  “Treba istaći da fakultet mora da bude i nacionalno odgovoran. Smatram da fakultet treba da zadrži lidersku ulogu u zemlji, kako kada je u pitanju medicinska edukacija, tako i naučno-istraživački rad uz aktivno učešće u rešavanju neočekivanih problema, kakva je bila ova pandemija”, zaključuje prof. dr Lazar Davidović.