Dejan Marković, direktor kompanije Schneider Electric DOO za Srbiju i Crnu Goru, objašnjava za magazin Nedeljnik da je era digitalizacije nešto što ide nezaustavljivom brzinom i u jednom pravcu. Prema njegovim rečima, i sama digitalna transformacija doživeće određene promene da bi odgovorila zahtevima razvoja tehnologija i poslovanja. U međuvremenu, ovladaće svakim segmentom ekonomije, a Schneider Electric će i ubuduće biti lider i pokretač svih inovacija koje doprinose poboljšanju kvaliteta života. Ističe i da kompanija koja je lider u digitalnoj transformaciji, upravljanju energijom i automatizaciji nudi najbolje kroz platformu EcoStruxure koja je intuitivna, otvorena i interoperabilna arhitektura i platforma sa podrškom za IoT (Internet of Things).

Naime, sa konstantnim porastom populacije na Zemlji, raste i broj potrošača električne energije. Da bi se zadovoljile životne potrebe stanovništva, potrošnja je usmerena na alternativne izvore energije, ali i pametna rešenja koja ciljano štede energiju.

Šta je EcoStruxure platforma

Ova platforma namenjena je domovima, zgradama, data centrima, infrastrukturi i industrijama, a pruža inovacije na svim nivoima – od povezanih proizvoda do Edge kontrole, aplikacija, analitike i usluga, u šest domena ekspertize (energija, IT, gradnja, mašine, postrojenja i mreža), uz poboljšanu vrednost na polju bezbednosti, pouzdanosti, operativne efikasnosti, održivosti i povezivanja za korisnike.

„Naša EcoStruxure platforma je mašina koja omogućava digitalnu transformaciju. Glavna odlika svih tipova EcoStruxure rešenja je koncept rešenja na tri nivoa. Prvi nivo čine „connected products“ i tu se radi o tehnološkoj inovaciji nekada „standardnih“ proizvoda kao što su, recimo, prekidači, merni uređaji koji sada više ne predstavljaju samo komade „stand alone“ hardvera, nego imaju mogućnost komunikacije. Drugi nivo su softverska rešenja za nadzor i upravljanje. Treći nivo EcoStruxure rešenja čini analitika. Prvi nivo može da funkcioniše samostalno, kao i u kombinaciji sa drugim nivoom. Ipak, pun efekat EcoStruxure rešenja je kada su implementirana sva tri nivoa“, navodi naš sagovornik.

Zašto je pametna zgrada rešenje za budućnost

Sva rešenja Schneider Electric je prvo ugradio i ispitao na svojim zgradama i u fabrikama. Tako je zgrada direkcije kompanije Le Hive u Parizu i prva zgrada na svetu koja poseduje sertifikat ISO-50001, standard upravljanja energetskom efikasnošću.

I Delloitte zgrada „Edge“ u Amsterdamu je zahvaljujući Schneider Electric EcoStruxure platformi odličan primer održivosti – ona proizvede 102 odsto sopstvenih potreba za energijom, sama pokriva sopstvenu potrošnju i stvara još dva odsto viška energije koja se prodaje drugim korisnicima.

„Sve je više i pametnih stambenih zgrada, što je posebno važno za smanjenje potrošnje struje, ali i veći komfor za stanare. U pogledu energije, zgrade zahvaljujući digitalnoj transformaciji troše 36 odsto manje globalne energije i smanjuju emisiju ugnjen-dioksida za čak 39 odsto“, objasnio je Dejan Marković, direktor kompanije Schneider Electric DOO.

Ekonomski trendovi

A kada su veliki potrošači u pitanju, tačnije industrija, 2017. dogodio se preokret u globalnoj ekonomiji i ona je zaista postala digitalna ekonomija, pa su fabrike širom sveta vrlo brzo shvatile prednosti projekata „pametne fabrike“.

U prilog ovome idu i proračuni Instituta „Capgemini’s Digital Transformation“ prema kome će pametne fabrike u narednih pet godina dodati 1,5 triliona dolara svetskoj ekonomiji.

„Bilo da trenutno stanje nazivamo četvrtom industrijskom revolucijom, industrijom koja je povezana na internet ili nekako treće, nove tehnologije definitivno fundamentalno menjaju način poslovanja. Zato je danas najvažnije da su sve operacije integrisane, i da se skupljaju podaci na koje možemo odmah da reagujemo i odgovorimo na potrebe proizvodnje i zahteve tržišta“, kaže Marković ističući fabriku Le Vaudreuil kao najbolji svetski primer konvergirane snage i automatizacije.

Naime, oslanjajući se na EcoStruxure tehnologiju kompanije Schneider Electric, fabrika koristi širok spektar digitalnih alata za unapređivanje i kontrolu operacija.

„U pitanju je svestrana i fleksibilna IoT arhitektura i platforma koja povezuje operativne tehnologije sa najnovijim informacionim tehnologijama. Čim uđete u fabriku, doživljavate budućnost proizvodnje. Na primer, mini data centri lokalno čuvaju kritične podatke o mestu omogućavajući veću dostupnost i sigurnosnu kontrolu, svi USB ključevi moraju proći kroz terminal za dekontaminaciju, a senzori prate uređaje i komponente proizvodnje kako bi predvideli, umesto da reaguju na potrebe održavanja. Postoje i samohodni roboti koji se kreću kroz fabriku i učestvuju u procesu proizvodnje, donose materijal, odnose gotove proizvode, a sama zgrada uz pomoć obnovljivih izvora proizvodi energiju za sopstvene potrebe i potpuno je energetski održiva. Proširena stvarnost ubrzava rad i održavanje, što rezultira povećanjem produktivnosti do 7 procenata, dok energetske inovacije postižu uštede do 30 procenata. Ova fabrika ne samo da pokazuje prednosti prihvatanja pametnih tehnologija, već i jednostavnost kojom bilo koji posao može započeti sopstveno digitalno putovanje“, naveo je Marković.

Primeri iz prakse

Digitalna transformacija poslovanja ima mnogo korisnih i zanimljivih primera u svim oblastima, bolnicama, školama, fabrikama, rudnicima, bankama… Nju svi treba da posmatramo kao povratnu investiciju, a u prilog tome govore mnogi primeri iz prakse širom sveta.

Na primer, Hilton Garden Inn u Dubaiju koristi automatizovano gašenje svetla i prilagođavanje temperature u sobama kada gosti ne borave u njima. Na ovaj način hotel je uspeo da upravlja potrošnjom i da smanji troškove između 25 i 44 procenta. Ovo je ujedno i najbolji primer održivog razvoja hotela u svetu.

U industriji, recimo u pivari „New Belgium“ u Koloradu, uspeli su da instalacijom novog softvera povećaju produktivnost u pakovanju piva. Digitalna transformacija u njihovom slučaju bila je uspešna i postigli su povećanje efikasnosti poslovanja između 45 i 65 odsto.

Rešenja koja nudi Schneider Electric nisu namenjena samo velikim, multinacionalnim kompanijama, već i svima koji žele da unaprede svoje poslovne uspehe u svim oblastima.

Tako je jedan od najboljih fudbalskih klubova, britanski „Tottenham“, uvideo prednosti digitalne transformacije. Njihov stadion je jedan od tehnološki najnaprednijih na svetu zahvaljujući primeni rešenja Schneider Electrica pomoću kojih se celokupna infrastruktura prati i kontroliše daljinski i u realnom vremenu. Prati se sistem rada i ono što očekuju u ovom objektu je 33 odsto manje pritužbi posetilaca i 20 odsto manje potrošnje električne energije.

EcoStruxure u brojkama

20.000+ Integratora sistema i partnera u jednom ekosistemu

1,6 miliona sredstava kojima se upravlja

480.000 lokacija na kojima je primenjen ovaj sistem

Digitalizacija je put štednje

Schneider Electric je lider u digitalnoj transformaciji, upravljanju energijom i automatizaciji i sa svojim rešenjima u svim segmentima nudi najbolje za svoje korisnike. Svoju misiju ostvaruje kroz visokotehnološke proizvode i rešenja sa ciljem da budu najbolji u klasi i u skladu sa deljenjem istih vrednosti sa svojim lokalnim partnerima i zaposlenima koji nepogrešivo plasiraju ideje i projekte.

„Naša rešenja primenjuju se u svim segmentima života, od pametnih gradova i pametnih elektrodistributivnih mreža, u data centrima, industriji. Istraživanjima smo došli i do podataka da se zahvaljujući digitalnoj transformaciji poslovanja ušteda energije kreće od 20 do čak 80 odsto, dok se investicija isplati za tri godine. Sve to ukazuje da je digitalizacija neophodna i isplativa investicija“, kaže Dejan Marković, generalni direktor Schneider Electric DOO za Srbiju i Crnu Goru.

Biznis brojke

Energetska efikasnost podrazumeva smanjenje gubitka energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti.

– Kompanije koje idu u korak sa digitalnim transformacijama ostvaruju 26% više profita;

– Procenjuje se da će do 2025. biti 75 milijardi povezanih uređaja, do 2020. godine 31 milijarda, dok je 2017. bilo 20 milijardi;

– U industriji, novi biznis model proizvodnje i IoT inovacije mogu da povećaju dobit za 25%.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.