Deca uopšte ne bi smela da udaraju loptu glavom na fudbalu, Škoti će to prvi zabraniti

1
Profimedia

U Škotskoj bi udaranje lopte glavom na treninzima moglo biti zabranjeno deci mlađoj od 12 godina, nakon ispitivanja koja su utvrdila da su bivši fudbalski profesionalci izloženi većoj opasnosti od demencije.

Ako bi predlog bio usvojen, Škotska bi postala prva zemlja u Evropi koja je to učinila. Sjedinjene Države imaju sličnu zabranu od 2015. godine.

Škotski fudbalski savez (SFA) razmatra ovu odluku nakon što su objavljeni rezultati studije uticaja fudbala na zdravlje i rizik od demencije (FIELD) koju je sproveo Univerzitet u Glazgovu, a podržao škotski FA.

U istraživanju je analizirana medicinska dokumentacija 7.676 muškaraca koji su igrali profesionalni fudbal u Škotskoj, rođenih između 1900. i 1976.

Otkriveno je da je demencija jedan od činilaca smrti 11 odsto umrlih bivših fudbalera u poređenju s oko tri odsto za sociodemografski podudarni uzorak.

“Od objave studije FIELD, škotski FA blisko je sarađivao s autorima istraživanja i širim fudbalskim radnicima kako bi sagledao praktične korake koje nacionalni sport u ovoj zemlji može preduzeti kako bi smanjio rizik u području traume glave”, stoji u objavi SFA.

O zdravstvenim učincima udaranja lopte počelo je da se priča kada je bivši napadač Vest Bromvič Albiona, Džef Estl, postao prvi britanski profesionalni fudbaler za kojeg je potvrđeno da je umro 2002. godine od hronične traumatične encefalopatije (CTE), degenerativne bolesti mozga koja je pronađena kod osoba s istorijom bolesti povreda glave, često kao posledica višestrukih potresa mozga.

Porodica Estl pokrenula je 2015. akciju za podizanje svesti o povredi mozga u svim oblicima sporta.

Dr Džon Meklin, lekar škotske fudbalske reprezentacije i deo istraživačkog tima, rekao je, da iako nema čvrstih dokaza koji bi povezivali udaranje loptom glavom s degenerativnom bolešću mozga, mera opreza ima smisla.

“Jedva čekamo dokaze u jednom ili drugom smeru”, rekao je.

“Moramo preduzeti neke razumne, pragmatične korake u ovom trenutku. To će se uglavnom odnositi na pokušaj smanjenja ukupnog tereta, sveukupnog vremena u kojem mladi igrači igraju loptu.”

Univerzitet Ist Anglija iz Norviča nedavno je započeo novo istraživanje i planira da koristi kognitivne testove na bivšim igračima. Majkl Grej, koji vodi istraživanje, podržava zabranu igranja lopte glavom kod dece.

“Vrlo mala deca uopšte ne bi smela udarati loptu glavom,” kazao je Grej.

1 KOMENTAR

  1. ALI STA JE SA BOKSOM; KIKBOKSOM? KADA CE NJIMA DA ZABRANE UDARANJE U G
    LAVU NARAVNO, NIKADA, Oni su gladijatori spremni da umru za lovu. Na radost, novinara, menadzera i raje.

Comments are closed.