“Deca su osakaćena, imaju deformitete ruku i nogu”: Tesla i Epl među kompanijama optuženim za smrt i prisiljavanje dece na rad u Kongu

0
Foto profimedia/Ilustracija

Pet vodećih svetskih tehnoloških kompanija optuženo je da snose deo odgovornosti za smrt i teške povrede dece u Africi, prisiljene na rad u rudnicima kobalta.

Tužbu protiv Tesle, Epla, Alfabeta, Majkrosofta i Del Tehnolodžisa podigla je u ime 14 porodica iz Demokratske Republike Kongo (DRK) pred sudom u Vašingtonu američka neprofitna organizacija Međunarodni zagovornici prava.

Kompanije su deo sistema prisilnog rada koji je prema tvrdnjama porodica rezultirao smrću i teškim povredama njihove dece, tvrde u organizaciji.

To je prvi slučaj da se više kompanija iz tehnološkog sektora suočava sa sudskim postupkom zbog vađenja kobalta, napominje Rojters.

Sudskim dokumentima priložene su fotografije dece deformisanih ruku i nogu. Neka su i osakaćena.

Šestoro od 14 dece u tom predmetu stradalo je u urušavanju tunela a ostala su pretrpela povrede koje su im promenile život, uključujući paralizu, ističu Međunarodni zagovornici prava.

“Te kompanije – najbogatije kompanije na svetu, kompanije koje proizvode fensi uređaje – tolerisale su sakaćanje i ubijanje dece kako bi se domogle jeftinog kobalta”, rekao je za “Tomson Reuters Foundation” advokat porodice Terens Kolingsvort.

Zbog ektremnog siromaštva porodica, deca – neka starosti samo šest godina – bila su prisiljena da napuste školu i rade na poslovima vađenja kobalta u vlasništvu britanske rudarske kompanije Glenkor.

Glenkor se već suočio s optužbama da koristi dečji rad.

Neka deca su bila plaćena samo 1,50 dolara po danu a radila su šest dana u nedelji. .

“Ti ljudi moraju birati između smrti od gladi i rizikovanja života da bi se prehranili”, upozorava Kolingsvort.

Del Tehnolodžis je na zahtev Thomson Reuters Foundationa za komentarom elektronskom poštom odgovorio da “nikada nije svesno nabavljao sirovine”, proizvedene dečjim radom. Dodali su i da su pokrenuli istragu o tim navodima.

U Tesli, Eplu, Guglu, Majkrosoftu i Glenkoru nisu odmah odgovorili na zahtev da komentarišu informaciju o tužbi.