Napredak sa vakcinama protiv koronavirusa kretao se izuzetno brzo otkako je novi virus prvi put identifikovan i sekvenciran u januaru. Eksperimentalne vakcine vodećih kompanija sada su u završnoj fazi kliničkih ispitivanja, a rezultati se očekuju već sledećeg meseca. Ali taj napredak se usredsredio na pravljenje i testiranje vakcine za odrasle. Deca još uvek nisu uključena u bilo kakva ispitivanja vakcine protiv koronavirusa, što zabrinjava stručnjake da će deca ostati bez vakcine određeni vremenski period.

Proizvođači lekova obično testiraju vakcinu na deci pre nego što zatraže odobrenje da ih vakcinišu.

Vodeće proizvođači lekova – Pfizer, Modernu, AstraZenecu i Johnson & Johnson rekli su za Biznis insajder da to planiraju, ali nijedna nije dala procenu kada bi vakcinacija mogla da bude dostupna deci. Trenutno su sve četiri kompanije u završnoj fazi testiranja svojih eksperimentalnih vakcina za odrasle.

Rej Džordan, direktor za korporativne poslove u kompaniji Moderna, rekao je da ova kompanija planira da započne pedijatrijsko ispitivanje za svoju vakcinu pre kraja godine i da se čeka odobrenje regulatora.  

Glavni naučni službenik kompanije Johnson & Johnson, Pol Stofels rekao je da je ova kompanija zainteresovana za eventualna vođenju pedijatrijskih ispitivanja.

„Otvaranje studije za decu uslediće kasnije tokom godine nakon uspostavljanja bezbednosti vakcine kod odraslih“, rekao je Stofels.  

Druge kompanije za proizvodnju lekova nisu rekle kada će započeti studije kod dece.

Nedostatak informacija o tome kako i kada proizvođači lekova planiraju da testiraju vakcinu koronavirusa kod dece izazvao je zabrinutost kod nekih pedijatara i stručnjaka za vakcine.

„Trenutno sam prilično zabrinut da do početka sledeće školske godine deci neće biti  dostupna vakcina“, rekao je dr Evan Anderson, pedijatar iz Atlante, za Njujork tajms.

Nekoliko faktora objašnjava zašto su deca izostala u istraživanju.

Generalno, istraživači započinju testiranje eksperimentalnih vakcina na najmanje ranjivoj populaciji – mladim i zdravim odraslim osobama, a zatim počinju da se šire na ranjivije grupe kako se akumuliraju klinički podaci koji pokazuju da vredi testirati vakcinu. To može uključiti testiranje starijih osoba i onih sa određenim osnovnim bolestima.

Portparol kompanije Pfizer rekao je da aktivno rade sa regulatorima na potencijalnom planu pedijatrijskih studija  koje bi obuhvatale mlađe od 16 godina.

Iako deca obično nemaju teške ishode Kovida-19 kao što to može da bude slučaj  kod starijih osoba, pronalazak vakcine za decu i dalje predstavlja važan element u suzbijanju ove pandemije.

Kompanije za lekove rekle su da im je prioritet u odgovoru na pandemiju zaštita rizičnih grupa.

Portparol AstraZenece rekao je da će kompanija započeti „kada se prikupi dovoljno podataka o odraslima, što ukazuje da AZD1222 ima potencijal da bude bezbedan i efikasan kod dece“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.