Nakon četiri dana, izbori za Evropski parlament (EP) su okončani, a rezultati polako pristižu iz 27 zemalja članica Evropske unije (EU), prenosi Nova.rs uživo Brisela. Izlaznost ove godine bila je za nijansu veća nego tokom prethonih izbora. Prema prvim procenama ove godine je glasalo 51% stanovništva EU, dok je na prethodnim izborima, 2019. glasalo 50,66 odsto.

Uskoro će biti poznat odgovor na pitanje koliko je desnica u Evropi zapravo jaka i kako će izgledati nov saziv parlamenta.

Prema prvoj projekciji izbornih rezultata, najviše glasova na izborima za EP osvojila je konzervativna Evropska narodna stranka (EPP), a krajnje desne stranke imaće više poslanika nego do sada.

U Poljskoj je ubedljivo najviše glasova dobio Donald Tusk, čija je stranka odnela 38 % na izborima.

Makron raspušta parlament

Nakon loših rezultata na izborima u Francuskoj, francuski predsednik Emanuel Makron raspustio je Skupštinu i raspisao prevremene izbore, a pošto je njegova koalicija završila na drugom mestu, daleko iza krajnje desnice, na današnjim izborima za Evropski parlament,

u Nemačkoj – debakl ŠOLCA: CDU vodi, imaju duplo više glasova od kancelara Olafa Šolca

Objavljeno je da je najviše glasova u Nemačkoj dobila konzervativna koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) – 29,5 odsto, a krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD) 16,5 odsto.

Na trećem mestu su vladajuće socijaldemokrate kojima pripada i kancelar Olaf Šolc sa 14 odsto, na četvrtom su takođe vladajući Zeleni sa 12 odsto, a na petom Savez Sare Vagenkneht sa 5,5 odsto. Šesto mesto zauzeli su vladajući liberali sa pet odsto, dok je Levica na sedmom mestu, sa 2,8 odsto.

Socijaldemokratska stranka (SDP) koju predvodi kancelar Olaf Šolc dobila je duplo manje glasova – 14 odsto, dok je Alternativa za Nemačku ostvarila od 16,5 odsto, podaci su izlaznih anketa.

Zeleni su dobili 12 odsto glasova prema izlaznim anketama.

Konzervativci vode u Španiji

U Španiji na glasanju za Evropski parlament prednjači konzervativna Narodna partija (PP), a prema pisanju Gardijana, PP lidera opozicije Alberta Nunjeza Feijoa ima 32,4 odsto, Socijalistička partija (PSOE) španskog premijera Pedra Sančeza 30,2 odsto, a krajnje desničarska partija Voks 10,4 odsto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.