Darko Rundek: Ili ćemo se gledati preko nišana, ili dijeliti zadnju koricu kruha

0
Fotografija: Nemanja Đorđević

I dalje će biti leto kada Darko Rundek stigne u Beograd, na koncert 25. avgusta u Botaničkoj bašti “Jevremovac”. To nije nikakva repriza već želja da ovo mesto i vreme postanu tradicija. Rundek će i izjaviti za lokaciju. “To je prirodan, najbolji ambijent.” Za čoveka koji je toliko angažovan u ekološkoj borbi logično je što će se posetiocima deliti trajne plastične čaše.

Zašto je na početku ovog uvoda u intervjuu spomenuto “I dalje će biti leto”? Možda i zbog onog prvog hita Rundeka i Haustora “Moja prva ljubav” gde su naravno “devojke u ljetnim haljinama” ali i stih “Ulje je na vodi”, što sam tek kasnije shvatio da to nije sigurno o turistkinji kojoj je iscurio zejtin u Jadransko more dok je pekla palačinke za plažu.

Leto kao asocijacija ranih radova je i na albumu “Treći svijet”, gde je sve i vanvremenski junak Korto Malteze naravno.

Rundek posle Haustora ima fantastičnu karijeru, post-YU karijeru. Postao je kultni koncertni izvođač i junak nezaboravnih nastupa u koje sigurno spada i onaj od pre neku godinu na prepunom Tašmajdanu.

Rundek je i simbol beskompromisnosti, neukaljanosti svim onim što je zahvatilo ovaj prostor s kraja osamdesetih. Jedna karijera koja se ne zasniva na nostalgiji već na stalnom apdejtu novim.

Veliki autor, simbol novog talasa, ali i beskompromisni borac za očuvanje planete, pa je tako stigao da brani i reke u Srbiji kao i u Zagrebu.

Intervju je objavljen u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 25. avgusta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana Nedeljnika br. 554