Danska je našla način: Najavljeno kada će doći do potpunog otvaranja

0
Ilustracija: Profimedia

(Beta-AP) – Danska planira da se praktično u potpunosti otvori kada budu vakcinisani svi građani stariji od 50 godina, što se očekuje krajem maja, izjavila je premijerka Mete Frederiksen (Mette).

Premijerka je sinoć predstavila plan postepenog otvaranja srednjih škola i gimnazija, prodavnica, restorana i barova, biblioteka, muzeja i bioskopa.

“Uz nekoliko izuzetaka, dansko društvo mora da bude u mogućnosti da se otvori kada svi stariji od 50 godina budu vakcinisani”, odnosno krajem maja po trenutnim planovima zdravstvenih vlasti, najavila je premijerka Frederiksen.

Srednjoškolci će od 6. aprila imati svake druge nedelje uživo nastavu, dok su osnovne škole prošlog meseca otvorene.

U Danskoj, koja ima 5,8 miliona stanovnika, broj novih slučajeva trenutno je četiri puta manji nego u decembru.

“Korona pas” ostaje na snazi, prema vladi, sve dok celokupno stanovništvo ne bude imalo pristup vakcini što se planira do kraja avgusta.

Počevši od 6. aprila biće moguće otići kod frizera, potom je za 21. april planirano otvaranje bašti, od 6. maja otvaranje restorana, dok se potpuno otvaranje planira od 21. maja.

Vlasti su i dalje neodređene po pitanju povratka na velike sportske i kulturne događaje, dok je Danska domaćin Evropskog fudbalskog prvenstva krajem juna.

Taj “korona pas” koji je u obliku aplikacije na mobilnom telefonu, potvrđuje negativan test kraći od 72 sata, vakcinaciju ili nedavni oporavak od kovid-19. Vakcinisanim Dancima se takođe dele papirne potvrde.

U Danskoj je do sada obe doze vakcine primilo 5,4 odsto stanovnika, a jednu dozu 10,9 odsto.