“Đaniju su govorili da pravi garderobu za prostitutke”: Donatela Versaće o počecima svog brata

0
Foto Mondadori PortfolioArchive: ddp USA/Profimedia

Donatela Versaće prisetila se teških početaka u Milanu, na severu Italije, gde je porodica iz Kalabrije, osnovala svoje sedište krajem sedemdesetih godina prošlog veka.

„Tih godina oni sa severa su se smatrali sofisticiranijim. Ali, mi sa juga smo imali hrabrosti da rušimo barijere. Đani je voleo žene i nije želeo da ih vidi sive, želeo je da izraze svoju ličnost“, rekla je Donatela Versaće i dodala da ga je to koštalo, objavio je „El Pais“, preneo je N1.

„U modi je postojao bonton, reč koja za porodicu Versaće nikad nije postojala. Bolje loš ukus nego bonton, jer makar ‘progovaraš’, on je sloboda“, smatra ona.

Podsetila je na prepreke sa kojima se njen brat, koji je obeležio devedesete i koji je ubijen 1997. godine, susretao na početku.

„Prve godine u Milanu su bile jako teške. Tamo su bile dame i Đani je kritikovan. Govorili su mu da pravi garderobu za prostitutke. Ja sam mu govorila da ne brine, jer je on pravio odeću za žene koje se ne plaše sopstvene ženstvenosti“, kazala je Donatela Versaće.

Zapravo, taj termin „odeća za prostitutke“ dolazi od od jednog drugog italijanskog giganta sa kojim se Donatela već sauočavala – Đorđa Armanija. Ali u jednom intervjuu 2015. godine, Armani je demistifikovao urbanu legendu po kojoj je on rekao Versaćeu da pravu takvu odeću, ali je pojasnio da nije bilo tako, već potpuno obrnuto.

„Nikada nisam kritikovao njegov stil“, rekao je tada Armani.

„Videli smo se na Španskom trgu u Rimu, na jednoj reviji. Gledali smo defile kada mi je rekao: ‘Ja oblačim prostitutke, ti oblačiš gospođe koje idu na misu’“, dodao je Armani.

Međutim, to nije naišlo na odobravanje Donatele pre šest godina, koja je kritikovala Armanija što govori o njenom bratu pošto on ne može da mu odgovori. Kreatorka je ljutito rekla da kada je njen brat govorio o modi „jedina reč koja je izlazila iz njegovih usta bila je glamur“.