Izbori na 234 biračka mesta na kojima su uočene neregularnosti ponavljaju se danas, birališta će biti otvorena od 7 do 20 časova, a pravo da ponovo glasa ima 203.012 građana Srbije.

Republička izborna komisija (RIK) poništila je rezultate na tim biračkim mestima jer su utvrđene „logičke i računske greške“ u radu biračkih odbora te zbog toga nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja.

Posmatračka misija CRTA zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji neće pratiti glasanje, jer, kako navodi, nije dobila odgovor nadležnih da li postoje uslovi za održavanje ponovljenih izbora zbog korona virusa.

Pogoršanje epidemiološke situacije kao razlog da ne prati ponavljanje glasanja navodi i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), kao i činjenicu da posmatračke misije nemaju pravo na doakreditaciju potrebnih posmatrača.

RIK do sada nije saopštio konačne rezultate i izlaznost građana na izborima 21. juna, a prema prelimiranim rezultatima, iz 97,23 odsto obradjenog materijala, lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ dobila je 60,68 odsto glasova birača, odnosno 1.917.421 glas i 189 mandata u Skupštini Srbije.

Lista „Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma“ je osvojila 10,35 osto glasova birača, odnosno 327.130 glas i 32 mandata, dok je lista Aleksandra Šapića osvojila 3,86 odsto glasova birača, odnosno 121.867 glasova i 12 mandata.

Najbliže cenzusu od tri odsto su liste: „Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković“ koja je, po prelimarnim rezultatima, osvojila 2,63 odsto glasova; „Suverenisti“ 2,32 odsto; „Metla“ 2,25 odsto; „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ 2,07 odsto.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.