Danas počinje dijalog uz posredovanje EP: Vlast “veruje u dogovor”, opozicija skeptična

0
Foto Profimedia

(Beta) – Prvi sastanak u okviru dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, održaće se danas a srpski opozicionari nemaju velika očekivanja od tih razgovora.

Kako agencija Beta nezvanično saznaje, tema prvog sastanka biće stanje u medijima.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su njegova očekivanja od dijaloga generalno mala “jer toliko toga treba popraviti u Srbiji”.

“Ako eventualno nešto bude i dogovoreno, pitanje je na koji način će to moći da se isprati i eventualno sprovede u delo”, kazao je Jeremić.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da od početka dijaloga očekuje da se najzad pokrenu ključna pitanja koja se tiču slobodnih i poštenih izbora i pritisaka na birače u Srbiji.

Lutovac je naglasio da ukoliko se ne steknu uslovi za slobodne i poštene izbore, da će se steći uslovi za gradjansku neposlušnost i pobunu.

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Pavle Grbović izjavio je da se dijalog dočekuje u atmosferi u kojoj deluje da je Srbija bliža tome da više nema izbore nego da oni budu slobodni i pošteni.

Grbović je rekao da te činjenice moraju da budu svesni svi koji s iskrenim namerama pristupaju dijalogu, pa i predstavnici EP na kojima će biti velika odgovornost za uspeh tog procesa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da veruje da je moguće da se postigne dogovor sa opozicijom u vezi sa izbornim uslovima.

“Verujem da je, s ove strane, moguće da se postigne dogovor. Oni koji traže izgovore da ne postignu dogovor, na njima je odgovornost za tu čitavu situaciju”, kazala je Brnabić.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilič izjavio je u sredu da se nada da će se “dobra volja iskazana od predstavnika Skupštine Srbije i opozicije tokom bilateralnih sastanka, pretočiti u konstruktivni sastanak”.