Dan izbora u Kazahstanu: Uhapšeno nekoliko stotina demonstranata

0
Demonstracije u Kazahstanu (Foto: Profimedia)

Nekoliko stotina demonstranata privedeno je danas u Kazahstanu gde su u toku prvi predsednički izbori bez istorijskog autokrate Nursultana Nazarbajeva, javila je agencija Frans pres.

Novinari te francuske agencije javili su da su tokom najvećih demonstrancija u poslednje tri godine, videli policajce kako privode i odvode stotine ljudi iz dva najveća grada, Nursultana i Almatija.

Nekoliko protesta protiv vlasti organizovano je tokom predizborne kampanje, ali su vlasti intenzivirale kampanju represije protiv medija i protivnika vlasti. Najveći protivnik je bivši bankar u egzilu Muhtar Abliazov koji je pozvao na proteste širom zemlje na dan glasanja.

Gotovo 10 miliona glasača danas je pozvano na birališta.

Odsustvo Nazarbajeva ne znači da će ishod izbora biti neizvestan, jer se očekuje da će njegov imenovani naslednik, vršilac dužnosti predsednika Kasim-Žomart Tokajev pobediti pošto je dobio podršku vladajuće stranke i bivšeg predsednika.

Tokajev (66) će se suočiti sa šest protivnika ali nijedan od njih nije poznat široj javnosti i ne mogu se smatrati pravim protivnicima.