“Daj bre, gde da budemo prvi…”: Zašto Srbi rado kasne na slave, rođendane, žurke – Poklon knjiga uz Nedeljnik “Stvari koje Srbi vole”

0
Foto: Profimedia

Dolazak na vreme je sasvim u redu, i tačnost u Srbiji je poželjna ako se radi o ljubavnom dejtu, poslovnom sastanku, a naročito dolasku na razgovor za novi posao. U tim slučajevima je izostanak kašnjenja skoro pa podrazumevan, pa i gotovo siguran. Ali kašnjenje na događaje, žurke, ivente, stvar je koja je ukorenjena već decenijama. Jer luzer si ako dođeš tačno u minut na nečiji rođendan.

Doći na vreme na nečiji ivent ili žurku može pokazati da je vama preterano stalo do toga, da vas zapravo niko i nigde ne zove, da se jednostavno može i bez vas, pa ste jedva čekali da se stvorite prvi. Mogu vas čak i domaćini gledati kao “Pogledaj jadnika, došao pre nego što je i počelo”. Zato je uzrečica pre svakog zajedničkog odlaska na nečiji događaj “Daj bre, gde da budemo prvi”.

Tako su kašnjenja prerasla privatne žurke i događaje i prelila se na koncerte, premijere, predstave… Ugase se svetla, završi se uvodna špica filma, uveliko su već početni kadrovi, a vi ustajete jer ovaj par što kasni ima sedišta u vašem redu. Svi lude.

Ceo tekst u knjizi “Stvari koje Srbi vole”

Uz svaki primerak novog Nedeljnika, koji je na kioscima od četvrtka 19. decembra, čitaoci na poklon dobijaju knjigu “Stvari koje Srbi vole”, kao i Mond diplomatik na srpskom jeziku.