Dačić: “Velike teškoće u organizovanju referenduma zbog korone, nisam siguran da će moći da se održi na Kosovu”

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je ima teškoća u organizovanju referenduma o promeni dela Ustava koji se odnosi na pravosuđe, zakazanom za nedelju, 16. januar, jer se zbog zaražavanja koronavirusom stalno menjaju sastavi biračkih odbora.

Dačić je za televiziju Prva izjavio danas da je pitanje i kako omogućiti glasanje onima koji su pozitivni na koronavirus.

“Korona je toliko nepredvidljiva, stalno se menja sastav biračkog odbora, neko se razboli. Postoji mogućnost da se glasa van biračkog mesta. Mora se voditi računa i o zdravlju onih koji će ići da prikupljaju te glasove”, rekao je Dačić.

On je rekao da je ovo “prvi referendum organizovan po novim pravilima”, kao i da je obavezujući i “neophodan korak ka evrointegracijama”.

Dodao je da po savetu Venecijanske komisije “treba da izađu oni koji su zainteresovani i potrebna je većina od onih koji su zainteresovani da odlučuju o tome”.

Dačić je takođe izjavio da “nije preveliki optimista u vezi održavanja referenduma o promeni Ustava na teritoriji Kosova”, ali da je to “još jedan pokazatelj koliko je Priština u ulozi da opstruira svaki dijalog”.

Dačić je izjavio da je referendum o promeni Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe, “proba” pred aprilske izbore, jer u organima koji ga sprovode učestvuju i predstavnici opozicije.

Kako je naveo, morao je da “16.000 ljudi predloži u ime opozicije za predstavnike biračkih odbora”, koji će kontrolisati održavanje referenduma.

“Referendum je priprema za izbore i generalna proba”, rekao je Dačić i dodao da je “ponosan” što je dijalog sa opozicijom o poboljšanju izbornih uslova doveden do kraja.

On je povodom najave opozicionih stranaka da će učestvovati na narednim izborima rekao da su “u problemu da nađu adekvatnog protivkandidata” na predsedničkim izborima, jer “svi oni znaju da su izuzetno nepopularni kao ilideri stranaka i pokušavaju da nađu kandidata koji nema tu negativnu konotaciju iza sebe”.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime