Nije Vučić sa nama zato što smo simpatični i šarmantni: Ivica Dačić za novi Nedeljnik

1
Fotografija: Igor Pavićević

U danu kada smo razgovarali sa predsednikom parlamenta i predsednikom Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem, u Beogradu je pao veliki sneg, ali verujemo da se to nije desilo zato što je jedan predstavnik vladajuće većine posle par meseci pristao da govori za Nedeljnik. Povod je predstojeći referendum, čiji je Dačić jedan od najvećih promotera, ali je ovo bila i prilika da sa predsednikom parlamenta razgovaramo i o ustavnim ovlašćenjima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predstojećim izborima, energetskoj krizi, Kosovu i Metohiji, crnim listama SAD, odnosima sa tom zemljom…

Utisak je javnosti i da nema previše jedinstva među socijalistima upravo zbog saradnje sa naprednjacima. Da li je SPS više dobio nego izgubio saradnjom sa SNS-om?

Najveći dobitnik od ovog saveza je Srbija, zato što ima stabilnu vladu i većinu, a bez toga teško da može da bude bilo kakvog napretka. To je bio cilj mog prvog dogovora sa Vučićem i taj dogovor je još na snazi. Narod je to prepoznao kao način da i njemu bude bolje iz godine u godinu, tako da je tu stvar potpuno čista. SPS je dobio ovom saradnjom zato što ima priliku da svoj program i neke naše važne ideje sprovede u praksi, i kroz Vladu i Skupštinu, i kroz lokalne organe vlasti. I SNS ima korist, da nema, odavno ne bi bili sa nama.

Koju korist SNS ima od saradnje sa SPS-om?

A da to pitate Vučića kad budete razgovarali sa njim, ako stvarno mislite da nemaju nikakvu korist, nego su sa nama zato što smo simpatični i šarmantni. Imajte samo u vidu da li je isto da neke važne odluke donosite sami ili je dobro da za njih imate podršku različitih političkih opcija. A mi smo doneli mnogo važnih odluka, sa legitimitetom koji teško može da se dostigne.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 13. januara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

1 KOMENTAR

Comments are closed.