Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je za Srbiju saradnja s NATO važna i da Srbija želi da ona bude još bolja, ali da se vojna neutralnost zemlje nijednog trenutka ne dovodi u pitanje.

„Saradnja sa NATO zasnovana je na jasnim premisama i počiva na uvažavanju politike vojne neutralnosti Srbije, bez uslovljavanja naše zemlje da postane članica Alijanse. Istovremeno, prisutna je otvorenost Srbije da dodatno unapredimo politički dijalog i konkretnu saradnja sa NATO u svim oblastima od zajedničkog interesa… Politika vojne neutralnosti, kao osnova naše politike ne samo prema NATO, već i prema svakom drugom vojnom savezu, ne dovodi se u pitanje“, rekao je Dačić na otvaranju konferencije „Prolazimo kroz zidove“ u okviru sedme Beogradske NATO nedelje.

Prema njegovim rečima, Srbija razume odluku svojih suseda da postanu članice NATO i da zato očekuje njihovo razumevanje za kontakte i saradnju Beograda sa državama koje nisu u NATO.

Dačić je naveo da je situacija na Kosovu važan deo saradnje s NATO i da je Kosovo za Srbiju najveći političko-bezbednosni izazov.

„Od Alijanse očekujemo da sa razumevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo i Metohiju. Smatramo da samo kompromisno rešenje postignuto dijalogom Beograda i Prištine, uz podršku međunarodne zajednice, može da obezbedi trajni mir i stabilnost. Ne postoji ni jedan razlog da nešto što usaglase dve strane ne bude prihvatljivo za bilo kojeg trećeg aktera“, izjavio je šef srpske diplomatije.

On je ponovio i protivljenje Srbije pretvaranju „Kosovskih bezbednosnih snaga“ u „Vojsku Kosova“, i naveo da se time krši rezolucija 1244 Sveta bezbednosti i ugrožava regionalna i šira stabilnost.

Ti i drugi jednostrani potezi Prištine, naveo je Dačić, predstavljaju nastavak politike svršenog čina koju deo medjunarodne zajednice, medju kojima je i veliki broj članica NATO, prećutno podržava.

„Pravljenje veštačkih balansa u odgovornosti, kada je potpuno jasno ko je odgovoran za prekid dijaloga, ne doprinose ponovnom otpočinjanju razgovora Beograda i Prištine“, naveo je srpski ministar.

Šef srpske diplomatije je naveo i da Srbija od KFOR-a očekuje da spreči nove ulaske kosovskih snaga bezbednosti na sever Kosova.

Dačić je takođe naveo da odnosi Srbije i NATO, uprkos uzlaznom trendu, ostaju delikatni zbog bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

„Sa žaljenjem podsećam da je NATO 1999. godine intervenisao bez ovlašćenja SB UN, što za nas nedvosmisleno predstavlja akt agresije na jednu suverenu zemlju, koji je prouzrokovao ogromne žrtve i materijalna razaranja. Te događaje ne možemo da zaboravimo i uvek ćemo se sećati onih koji su stradali“, rekao je Dačić.

On je dodao da i 20 godina kasnije Beograd i NATO imaju različita gledišta o zbivanjima 1999. godine, ali da svi svi učesnici tih događaja imaju odgovornost da kroz saradnju očuvaju mir i stabilnost u regionu.

Dačić je rekao i da je Srbiji, kao kandidatu za članstvo u EU, stabilnost veoma važna kao i razvijanje što boljih odnosa s najznačajnijim igračima na svetskoj sceni.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.