Dačić o kosovskim taksama: “Neshvatljivo je da ja ova anticivilizacijska mera opstala duže od godinu dana…”

0
Foto: Profimedia

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da evrointregracije i Kosovo ostaju prioriteti Srbije i u 2020. godini.

Na novogodišnjem prijemu za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Srbiji i direktore i glavne i odgovorne urednike medija, Dačić je rekao prekao da uprkos zalaganju Srbije nije zadovoljan situacijom sa Kosovom “jer je pravi dijalog izostao, usled odbijanja Prištine da ukine odluku o taksi na robu iz centralne Srbije”.

“Neshvatljivo je da je ova anticivilizacijska mera opstala duže od godinu dana, uprkos zahtevima sa svih strana sveta da bude ukinuta. Nadamo se da će se to promeniti tokom ove godine, da će takse biti ukinute što pre, kako bi se nastavio dijalog za koji je Srbija zainteresovana i u njemu vidi jedini put za postizanje kompromisnog i dugoročnog rešenja. Ali ponavljam, Srbija nije sama u ovom procesu i ne zavisi sve od nas i naše jasne spremnosti za razgovor”, naveo je ministar spoljnih poslova.

On je istakao podršku SAD za ukidanje taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine i podsetio da je Srbija u protekloj godini sprečila članstvo Kosova u više međunarodnih organizacija.

Pet članica UN, kako je naveo, povuklo je svoje ranije odluke o priznanju Kosova pa ih je sada ukupno 17, a u Ujedinjenim nacijama sada ima “više članica koje ne priznaju Kosovo kao državu, nego onih što priznaju”.

Dačić je istakao vojnu neutralnost Srbije i dodao da je situacija na Kosovu za Srbiju najveći političko-bezbednosni izazov. 

“Srbija i NATO imaju obaveze u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, a primena tih obaveza predstavlja imperativ za obe strane. Od NATO očekujemo da sa razumevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo i Metohiju”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova ponovio je da se Srbija “snažno protivi transformaciji tzv. “Kosovskih bezbednosnih snaga” u tzv. “Vojsku Kosova”, jer se time krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožava regionalna i šira stabilnost.

On je dodao da evropske integracije ostaju ključni spoljnopolitički prioritet Srbije i da od Hrvatske, koja je preuzela predsedavanje Savetom EU, očekuje poseban doprinos politici proširenja.

“Samit EU-Zapadni Balkan koji se planira za maj u Zagrebu trebalo bi da zabeleži konkretan rezultat i da do tada bude u potpunosti jasna metodologija pristupnog procesa. Za države koje su već odmakle sa integracijom i otvorile više od polovine pregovaračkih poglavlja, kao što je Srbija, dinamika procesa mora biti unapređena sa jasnom političkom podrškom”, rekao je Dačić i dodao da posebnu podršku očekuje i od Nemačke, najsnažnije ekonomije EU.

Nabrajajući rezultate srpske diplomatije u 2019. godini Dačić je naveo i da je u svetu otvoreno više srpskih ambasada i počasnih konzulata.

“U 2019. godini u ukupnom iznosu od preko 100 miliona dinara sufinansirano je 414 projekata namenjenih dijaspori i Srbima u regionu. Podržali smo više od 200 omladinsko-sportskih i kulturno-umetničkih događaja i priredbi u inostranstvu i matičnoj državi”, naveo je on.

Dačić je dodao da građani Srbije bez viza mogu da putuju u 71 zemlju po čemu je Srbija na 39. mestu na svetu.