Dačić: Nema nastavka dijaloga ako Priština ne povuče svoje odluke

0
Beta - Roman Pilipey/Pool Photo via AP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je neprihvatljiva odluka prištinske Vlade da bez posebne dozvole, na Kosovo ne može da uđe srpska roba ako na pratećim dokumentima nije naznačeno “Republika Kosovo” i da briselski dijalog neće biti nastavljen dok se sve ovakve odluke ne povuku.

“To je negacija svih briselskih dogovora i mi sa pravom očekujemo da odluka bude povučena” rekao je Dačić gostujući na RTS-u i dodao da Srbija nikad nije prihvatila da na robi stoji “Republika Kosovo” jer bi to bilo priznanje državnosti.

Dačić je dodao da dijaloga nema, da Srbija sprovodi ono što je do sada dogovoreno, ali da Priština, koja god da je tamo vlada, treba da se izjasni da li će poštovati bilo koji dosadašnji dogovor.

On je istakao da su se okolnosti promenile i da zapadni mentori više ne ispunjavaju sve želje Prištine.

Kada je reč o ostalim odnosima u regionu, šef diplomatije je rekao da Srbija otvara sve granice, i da je odluka Crne Gore da gradjanima Srbije još ne dozvoli ulazak čisto politička.

On je objasnio da se čuo sa kolegama ministrima iz regiona, ali da se sa crnogorskim ministrom nije čuo posle najnovijih odluka, “jer nema zašto da ga zove” i dodao da “nikoga nećemo moliti da nas pusti da uđemo u zemlju”.

“Zašto se sada menja istorija odnosa Crne Gore sa Srbijom to je njihova unutrašnja odluka” ocenio je Dačić i dodao da ne veruje da će crnogorci umesto u Beograd radije ići u Prištinu ili Tiranu.

(Beta)