Dačić: “Ne slažemo se oko sankcija Rusiji, nije to od juče, godinama imamo različite stavove”

0
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su bilateralni odnosi Srbije i SAD dugi 140 godina obeleženi savezništvom, prijateljstvom, a u pojedinim momentima čak i bliskim bratskim odnosom.

“To je veliki kapital koji naši narodi moraju da čuvaju i da ga dalje razvijaju. Naravno, imali smo i manje lepe godine, imali smo čak i padove do otvorenih sukoba, kakav je bio 1999. godine, pa ni te dane nećemo i ne smemo da zaboravimo. Ali, i Srbi i Amerikanci su imali dovoljno snage da iskorače i da krenu napred gledajući šta nas povezuje, a ne šta nas razdvaja”, rekao je Dačić putem video linka, na svečanom otvaranju VI ciklusa Akademije za mlade lidere “Serbian-american leadership academy”, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

Srbija i Amerika, dodao je, upućene su jedna na drugu, bez obzira na to što su geografski udaljene i što postoji velika nesrazmera u veličini država, kao i ekonomskoj, diplomatskoj pa i vojnoj snazi, navodi se u saopštenju iz Skupštine Srbije.

Jedna od najvažnijih institucija koja poklanja veliku pažnju odnosima Srbije i SAD jeste Narodna skupština.

“Kada ste mala zemlja, kao što je Srbija, nije uvek lako imati dobre i partnerske odnose sa velikom Amerikom. Ali ako ste mudri i gledate u budućnost, onda dobro znate da bez Amerike ne možete da ostvarite nijedan svoj važan državni i nacionalni cilj. Tako je i danas. Srbija i Amerika imaju različite stavove i politike o nekim, za nas, najvažnijim pitanjima, kao što je na primer odnos prema Kosovu i Metohiji. Ali mi dobro znamo – i u Beogradu i u Vašingtonu, da uprkos tim razlikama možemo zajedno da radimo da dođemo do kompromisa i do dugoročnog rešenja koja će doneti mir i stabilnost na ovo naše područje”, rekao je.

Dačić je govoreći o ratu u Ukrajini istakao da se Srbija veoma jasno izjasnila protiv ratnih dejstava i za poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, baš kao što je uradila i Amerika.

“Ne slažemo se, na primer, oko pitanja sankcija protiv Rusije, ali oko toga imamo već godinama različite stavove, to nije od juče”, dodao je.

Amerika je, ističe, veliki podržavalac strateškog opredeljenja Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i ta njena podrška je od suštinskog značaja za napore koje Srbija ulaže u pristupnom procesu, navodi se u saopštenju.