Dačić: “Ideja EU treba da bude ‘bensedin’ za regionale probleme”

0
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da ideja Evropske unije treba da bude “bensedin” za regionalne probleme, ali da Srbija nije zadovoljna brzinom procesa pristupanja.

“Ako je merilo broj otvorenih i zatvorenih poglavlja, moram da kažem da to ne odražava realno stanje naše pripremljenosti za članstvo i da smo realno mnogo bliži cilju nego što kažu brojevi i poglavlja”, izjavio je on na konferenciji Evropska unija kao strateški izbor – iskustva Srbije i Rumunije.

Dačić je ocenio da inicijativa Otvoreni Balkan nije zamena za evropske integracije nego pokušaj da se do tog momenta prevaziđu problemi u regionu.

“Ne vidim nijedan razlog da bilo ko bude protiv, osim politikantskih razloga”, ocenio je Dačić.

Istakao je da građani Srbije nisu protiv EU već da se primećuje zamor od pristupanja, kao što se u EU primećuje zamor od primanja novih članova, ali da je članstvo u najboljem interesu građana.

“Građani Srbije ako imaju neke primedbe tiču se utiska koliko je pogled na naše interese i probleme pravedan i da li ima duplih standarda”, dodao je.

Istakao je da je krivica za odugovlačenje u procesu pristupanja i na strani Srbije i na strani EU, ali je ponovio da članstvo u Uniji ostaje strateški prioritet Beograda.

Dačić je rekao da se iz nekih članica EU čuje narativ da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, a da će “Kosovo za uzvrat biti primljeno u Savet Evrope”.

“Nije dobro da se teritorijalni integritet različito tumači na pitanju Ukrajine i Srbije. Mi osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali i Srbije”, izjavio je.

Izrazio je nadu da će moći da se objedini ubrzanje ka članstvu u EU i da spoljna politika Srbije bude samostalna i da te dve stvari neće biti kontradiktorne.

“Ideja Evropske unije treba da bude ‘bensedin’ za naše regionalne probleme i nada da će se stvari rešavati mirno i da ćemo imati bolju budućnost”, zaključio je predsednik Skupštine Srbije na skupu u beogradskom hotelu Zira.