Dačić: Gana povukla priznanje Kosova

1
Foto: Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Gana povukla priznanje nezavisnosti Kosova, preneo je N1.

Gana je 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova iz januara 2012.

“Vlada Republike Gane odlučila je da povuče Ganino priznanje Kosova kao nezavisne države. Ova odluka Vlade doneta je iz sledećih razloga: Gana je 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje. Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinskog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena”, kaže se u saopštenju ministarstva.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je to do sada najveća zemlja koja je to učinila, da ona “ima 30 miliona stanovnika, i da je  tri puta je veća od Srbije. Gana je bila i tradicionalni prijatelj Jugoslavije”, rekao je Dačić.

On je dodao da do kraja godine očekuje još povlačenja priznanja.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova navelo je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je vest o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova od Gane “još jedna lažna vest”.

Savetnik odlazećeg šefa diplomatije Jetljir Zuberaj izjavio je za RSE da je ovo “nastavak prljave kampanje Ivice Dačića na čemu ne vredi gubiti vreme”.

“Gana ima akreditovanog ambasadora na Kosovu. Gana ima počasnog konzula na Kosovu koji ih predstavlja. U poslednje vreme, ministar Pacoli se sastao i sa ministarkom spoljnih poslova Gane u UN-u u Njujorku”, kazao je Zuberaj.

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.