U ponedeljak, 18. januara, počinje drugo polugodište u Srbiji za sve osnovne i srednje škole. Pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Miloš Blagojević je rekao da će „učenici srednjih škola kao i viših razreda osnovne škole čija su odeljenja podeljena u dve grupa, kao i do sada, naizmenično ići – jednu nedelju onlajn, a jednu u školi“.

„Kada se nastava odvija onlajn to za učenike ne znači da ne idu u školu. Nastava se odvija kao i u školi 30-minutnim časovima“, rekao je Blagojević, a prenosi RTS.

Pomoćnik ministra prosvete je dodao i da se od početka vodi računa da sve epidemijske mere budu poštovane i da škola, pre svega, bude bezbedna.

„Učenici su, kao i nastavnici, konstantno nosili maske. Pratićemo stanje i ubuduće i ukoliko  dođe do zaražavanja, prelazićemo na druge oblike nastave“, rekao je Blagojević.

Najveći broj učenika kod kojih je registrovan koronavirus zarazio se van škole. Bilo je slučajeva da su se učenici zarazili i u školi, ali je reč o sporadičnim slučajevima. 

„Ukoliko imamo dva povezana slučaja, to je prvi alarm da se pređe na onlajn nastavu. Postoji ceo niz procedura da se utvrdi da li je zaraženi učenik bio u kontaktu sa drugim učenicima, da li je nosio masku i slično kako bi se utvrdilo da li može da dođe do dalje transmisije virusa“, objasnio je Blagojević.

Pomoćnik ministra je naglasio da je prvo polugodište malo skraćeno i da će školska godina, kako stvari sada stoje, biti produžena za pet dana. Kada je reč o probi državne mature, ona će najverovatnije biti odložena za jesen.

Blagojević je rekao i da se dolaskom vakcine nazire svetlo na kraju tunela i da bi nakon što se vakcinišu nastavnici u narednim mesecima nastava mogla da se vrati na 45-minutno trajanje časa.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.