“Da sam vlast ne bih dozvolio proteste, mogu da razumem policiju”: Šapić u intervjuu za N1 o “legitimnim, ali nelegalnim protestima”

6
Foto Nedeljnik

U vreme kad je pandemija koronavirusa ponovo zaživela, pitanje je zašto država dozvoljava da se održavaju skupovi, ali ako je vlast proteste dozvolila, a očigledno jeste, onda mora i da štiti bezbednost svih građana, objekata i svega što to nosi, ocenio je u razgovoru za N1 lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić.

“U demokratskoj i normalnoj evropskoj zemlji, kakva smatramo da jesmo, svaki vid protesta je legitiman, ali nije svaki i legalan. Protesti koji se održavaju u Beogradu i drugim gradovima jesu legitimni, ali u jednom trenutku nisu bili legalni. Onog momenta kad protest postane nelegalan, tada je država dužna da štiti zakon i ustavno-pravni poredak. Svako ko je na bilo koji način prekršio zakon time što je napao policajca, uništavao društvenu i privatnu imovinu iliugrožavao bilo čiju bezdednost, mora da bude sprečen, sankcionisan i osuđen od strane organa ove države“, poručio je Šapić.

Šapić se osvrnuo i na navode da su u višednevnim protestima na centralnim beogradskim ulicama učestvovali pojedini strani državljani.

“Ukoliko se ispostavi kao tačno da postoje stranci koji su došli da na bilo koji način pokušaju da utiču na naša unutrašnja dešavanja, oni moraju da budu ekspresno procesuirani i osuđeni. Tako bi se pokazalo da u Srbiju ne može da dođe bilo ko i da vršlja kako mu padne na pamet. Uz to, ne znam zašto već nisu osuđeni svi koji su ušli na silu u Skupštinu. Kao prvo, Skupština Srbije ima svoju političku simboliku, a kao drugo to je je parlament svih nas, bez obzira da li smo vlast ili opozicija“, napomenuo je sagovornik N1.

Komentarišući optužbe na račun policije zbog prekomerne upotrebe sile prema demonstrantima, Šapić je istakao da osuđuje svaki takav slučaj, ali je dodao da “u situaciji u kojoj su bili policajci mogu da ih razumem“.

“Gledao sam na televiziji kako policajci stoje i sat vremena ih neko gađa kamenjem, ogradama i kaiševima, a onda kada krenu u kontrajuriš treba da znaju da li je ih neko dvadeset sekundi ranije gađao ili se tu našao kao slučajni prolaznik. Da sam deo vlasti i da se bavim bezbednošću, obavestio bih sve građane da policija neće intervenisati dokle god su protesti mirni, kao što i nije intervenisala. Onog momenta kada protest postane nasilan, svi koji ne smatraju da je to pravi način političke borbe imaju 15 minuta da odatle odu, a ko se ne skloni biće tretiran kao bilo koji nasilnik“, naglasio je Šapić.

“Ne može policajac kojem je puls 200 i koga gađaju sat vremena, u momentu kada kreće u intervenciju da razmišlja da li je neko tu seo ili je baš tu vozio bicikl i imao džoging u 23.45 pored Skupštine“, metaforično se izrazio sagovornik N1.   Predsednik Srpskog patriotskog saveza, koji je na izborima održanim 21. juna obezbedio parlamentarni status, podvukao je da nikada nije sporio da je legitimno čak i nasilno preuzimanje vlasti, nazivajući to revolucijom, ali je naglasio da on nikada nije bio za tu opciju.

6 KOMENTARA

  1. ZGRAZAVAM SE NA IZJAVU SAPISA, DA MOZE DA RAZUME BRUTALNOST POLICIJE PREMA GRADJANIMA.
    KAKAV LI SI TI COVEK, KAD PODRZAVAS TAKVU BRUTALNOST POLICIJE I PARAPOLICIJE NA GOLORUKE GRADJANE, DOK SE CEO SVET ZGRAZAVA NAD OVAKVU NELJUDSKU BRUTALNOST POLICIJE.
    TIME SE, OCITO DODVORAVAS VUCICU ZARAD NEKE MINISTARSKE FOTELJE.

  2. Šta drugo očekivati od čoveka koji otvoreno priznaje da je kupio diplomu/doktorat i želi to da sačuva podilaženjem onome od koga zauzvrat očekuje da postane ministar sporta. Jadno kako se sportska veličina lako sroza i proda.

  3. Svaka mu je na mestu ja bih ove siledzije tukla dok disu. I svu stetu sto su napravili na skupstini I po gradu da plate is svog dzepa a ne mi svi.

  4. Ovaj lazni doktor se sprema za ministarsku fotelju, to je iz njegovih reci jasno. Nemasanse da ne dobije ministarsku forelju, verovatno sporta, apsolutno sam siguran

Comments are closed.