Medicinski radnici mogu da prime poklon čija je vrednost do 2.726 dinara, ali ukupna vrednost svih poklona ne sme da pređe prosečnu neto platu od 54.521 dinara, sledi iz odredbi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U nedavno usvojenom zakonu navodi se da se ne smatra korupcijom i sukobom intresa „iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji“.

Tako kaže novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je skupština usvojila 3. aprila.

Milan Dinić direktor Lekarske komore Srbije, ne smatra da se nešto promenilo od početka primene novog zakona i kaže da ako vi nemate unutrašnji moralni okvir u vezi sa tim šta smatrate da je u redu ili ne, ne postoji ni jedan zakon koji može da definiše koliko novca je u redu da košta neki poklon ili koliko nije, prenosi B92.

„Kod nas u narodu postoji taj neki običaj, koji nije potreban i neophodan i zaista ono što zakon prepoznaje i govori je da ne smete da tražite poklon ni od koga, niti na abilo koji način da insistirate na poklonu“, kaže Dinić.

Momo Jakovljević hirurg kaže da je on protiv toga da se za nešto što je normano daju pokloni.

„Za ove silne decenije koliko sam u bolnici stare žene donose kolače, vanilice, voće, povrće, čokolade, kafu viski i to nije korupcija. Ja sam protiv toga da se daju pokloni, izuzimam one kafičice. Dođete vi u beogradsku kliniku gde se operiše veštačko koleno, kuk i date 350.000 kakav poklon. Odete kod precenjenih kardiologa date 25.000 za pregled, kakav poklon? To je meni poniženje. Nek radi lekar negde i privatno, u sportskom klubu. Meni neko, prvi put ga vidim, da donese laptop ili roleks sat ja bih rekao zbog čega? Da se sprijateljimo tako? To je prostitucija“, kaže Jakovljević.

Predrag Savić advokat kaže da je ova nova odredba dobila saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije, da je u duhu sa Zakonom o javnim službenicima i da zdravstveni radnici ne bi trebalo budu u neravnopravnijem položaju od drugih državnih službenika .

„Zato je dobro što postoji jedna ovakva odredba koja uvodi neka pravila, druga je stvar što je odredba traljavo napisana. Ta odredba je i u skladu sa nekim evropskim standardima u antikorupcijskoj borbi“, kaže Savić i dodaje da odredba mora da se dopuni, jer nije precizirano da li ukupna vrednost poklona ne sme da pređe prosečnu platu na dnevnom, mesečnom ili nekom drugom nivou.

„I ja sam razmišljao i nemam odgovor na to pitanje“, zaključuje Savić.

U zakonu nije predviđeno na koji vremenski period se odnosi ukupna vrednost poklona koje pacijent poklanja medicinskim radnicima.

Zakon je definisao da zdravstveni radnik i član organa u zdravstvenoj ustanovi, kao i članovi njihovih užih porodica, ne smeju tražiti, niti primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice ili fizička i pravna lica koja se opravdano mogu smatrati interesno povezanim, a koji mogu uticati na nepristrasnost ili profesionalno obavljanje dužnosti, odnosno koji se mogu smatrati nagradom u vezi sa vršenjem dužnosti i obavljanjem zdravstvene delatnosti.


Komentara

 1. Jozo bubnjar
  21. aprila 2019. 16:16

  Mamicu vam alavu... Jakvi crni pokloni bre... Ko meni donese zato sto odradim posao za koji sam placen?! Ova drzava je postala extremno parazitska, prevelik procenat parazita i virusa je medju narodom. Bye bye srbistan.

  1. Dr
   22. aprila 2019. 22:39

   A verovatno ti je posao nuklearni fizicar. Bye Bye ti iz Srbije. Dr. Medicine

   1. Korisnik zdrastvenih usluga bez novca
    23. aprila 2019. 11:02

    Koji god da mu je posao, radi ga za platu a ne za "poklone".

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.