Da li znate koji je Srbija lik u “Igri prestola”? A Crna Gora i BiH?

Na jednom od sajtova koji se bave isključivo ovom serijom su se malo zabavili upoređujući likove iz serije i evropske zemlje

0

Na jednom od sajtova, koji promoviše jednu od najpopularnijih serija svih vremena, priredili zanimljiv i duhovit izbor likova i evropskih zemalja po sličnosti “karaktera” i osobenosti.

Serija “Igra prestola”, čiju smo finalnu sezonu upravo počeli da gledamo ima epitet jedne od najomiljenijih svih vremena i teško da će joj neka u dogledno vreme pomutiti slavu. Prvu epizodu poslednje i osme sezone gledalo je neverovatnih milijardu ljudi.

Na jednom od sajtova koji se bave isključivo ovom serijom pre izvesnog vremena su se malo zabavili upoređujući likove iz serije i evropske zemlje. Srbija nije loše prošla. Štaviše, našu zemlju su uporedili sa Arjom Stark, prenosi B92.

Ali, treba da pročitate zaista duhovita objašnjenja za druge likove i zemlje. Jedno od takvih je za Crnu Goru, ali i mnogi drugi opisi i poređenja su, zaista, živopisni.

Arja Stark je jedan od najomiljenijih likova u “Igri prestola”. Uporna je, hrabra, vešta, hitra, spremna da uči, ali i da se bori, pre svega za svoju porodicu. Čak i kad pređe neke granice, gledaoci su uz nju. Jer, sve što radi radi za svoju porodicu i iz želje da se osveti za zlodela koja su naneta Starkovima. Nikada ne odustaje iako je imala teške periode. Ali, vođena je svojim ciljem. Istrpela je sve torture, naučila kako da se brine o sebi, a kao nagradu dobila je ujedinjenje sa braćom i sestrom (oni koji su preživeli).

Prema sajtu www.winteriscoming.net Arja najviše podseća na Srbiju. Ovo piše u obrazloženju:

“U našem svetu, zemlja na jugoistoku Evrope – Srbija – poznata je po legendarnom teniseru Novaku Đokoviću. Iako igranje ove igre nije slično mačevanju, njihove veštine su slične. Oba sporta zahtevaju agilnost, koncetraciju, sve što Arja poseduje. Da Arja živi u modernoj Evropi, mogla bi da zameni svoju ‘Iglu’ (naziv njenog mača) za reket – imala bi isto uspeha.”

Čitaocima je skrenuta pažnja o još nekim zanimljivostima o Srbiji, tačnije poređenje Srbije i lika iz “Igre prestola”.

“Ova zemlja ima dugu istoriju, a Srbija je zaslužna za reč ‘vampir’. Poput ovih ‘agenata smrti’ i Arja se nemilosrdno obračuvana sa onima koji joj se nađu na putu. Možda ne pije krv, ali ne preza od toga da oduzme život onima za koje smatra da su se ogrešili.”

Za Crnu Goru izabran je Bron, borac koji je bio podrška (bolje reći telohranitelj) Džejmiju Lanisteru, a čiji je san da živi u nekom zamku, sa gomilom zlata i zgodnom ženom (ženama).

“Da Vesteros postoji, Crna Gora bi bila idealno mesto za njega. Prelepe plaže, čudesan fjord Boka kotorska. Zvuči kao mesto u kojem bi se Bron odlično snašao i skrasio”, piše na ovom sajtu, uz duhovitu opasku: “Crna Gora je poznata i po ozloglašenoj kriminalnoj grupi ‘Pink Panteri’, poznatim kradljivcima zlata, nakita, vrednih umetničkih dela. Bron nije kradljivac nakita, ali i njegov način rada zahteva određeno odsustvo skrupula i morala. Plaćene ubice su retko ugledni ljudi, a Bron nije izuzetak. Zamišljamo ga kako se preko dana izležava na nekoj od čudesnih crnogorskih plaža, a noću ‘visi’ sa ‘Pink Panterima'”.

Bosna i Hercegovina je Tion Grejdžoj, Slovenija je Džora Mormont, Makedonija je ser Davos, a Hrvatska Elarija Peščana (Sand).

Vatikan – Vrhovni Vrabac (High Sparrow)

Gruzija – Kal Drogo (ubijeni vođa Dotraka)

Luksemburg – Semvel Tarli

Azerbejdžan – Melisandra (crvena sveštenica)

Jermenija – Olena Tajrel (Gospa od trnja)

Letonija – Sivi crv (pripadnik Neokaljanih)

Norveška – Brijena od Oporja

Francuska – Sersei Lanister

Slovenija – Džora Mormont

Kazahstan – Misandei

Island – Džon Snežni

Portugal – Doran Martel

Danska – Stanis Barateon

Moldavija – Lajza Erin

Nemačka – Džejmi Lanister

Bugarska – Loras Tajrel

Lihtenštajn – Gili (devojka Sema Tarlija)

Švedska – Igrit (prva devojka Džona Snežnog)

Kipar – Mirsela Barateon

Holandija – Tirion Lanister

Češka – Berik Donderion

Malta – Brinden Tali

Finska – evnuh Varis

Grčka – Ned Stark

Italija – Mardžeri Tajrel

Litvanija – Hodor

Makedonija – ser Davos Sivort

Belorusija – Bren Stark

Rusija – Rus Bolton

Republika Irska – Robert Barateon

Andora – meštar Emon

Belgija – Pituljica (Hot pie)

Španija – Oberin Martel

Albanija – Baristan Selmi (nekadašnji zapovednik Zlatnih štitova Lanistera)

Monako – Sansa Stark

San Marino – Lansel Lanister

Švajcarska – Maloprstić

Poljska – Kejtlin Stark

Mađarska – Jara Grejdžoj

Turska – Deneris Targarjen

Estonija – Pseto

Rumunija – Deca šume

Slovačka – kovač Džendri

Ukrajina – Rob Stark

Velika Britanija – Tajvin Lanister

Austrija: Džodžen Rid