Da li UEFA i FIFA uzalud prete? Pismo budućih superligaša i odgovor kritičarima

0
Credit line: Mutsu Kawamori / AFLO / Profimedia

Burne reakcije evropskih klubova, navijača, medija, evropske i svetske fudbalske asociacije, dobile su svoj odgovor, formulisan u zajedničko pismo budućih superligaša.

“Zabrinuti smo zbog pretnji iz Uefe i Fife da će bilo koji klub ili igrač koji učestvuje u Superligi biti isključeni iz njihovih takmičenja. To nas je primoralo da preduzmemo zaštitne korake kako bismo se osigurali od te njihove reakcije koja bi bila nezakonita. Iz tog razloga podnet je zahtev relevatnim sudovima kako bi bilo obezbeđeno neometano uspostavljanje i funkcionisanje novog takmičenja u skladu sa važećim zakonima. Naša je dužnost, kao članova odbora SLCo, da obezbedimo da se preduzmu sve razumne radnje radi zaštite naših interesa, s obzirom na nenadoknadivu štetu koju bismo pretrpeli ako iz bilo kojih razloga budemo lišeni prilike da odmah formiramo takmičenje i raspodelimo prihod od bespovratnih sredstava”.

U zaključku ovog pisma stoji sledeće:

“Naše takmičenje igraće se paralelno sa postojećim takmičenjima u domaćim ligama i kupovima, koji su ključni deo takmičarskog tkiva evropskog fudbala. Ne tražimo da zamenimo Ligu šampiona i Ligu Evrope – želimo da se takmičimo i postojimo zajedno sa tim turnirima”.