Da li treba vežbati na prazan stomak? Čak se troši i duplo više masti

1

Biciklisti koji su vozili na prazan želudac potrošili su duplo više masti u odnosu na one koji su prvo popili energetski napitak poput šejka, pokazalo je britansko istraživanje.

Vežbanje na prazan želudac moglo bi da uveća zdravstvenu korist fizičkih aktivnosti, prema istraživanju o vezama vremena obroka i metaboličkog zdravlja s vežbanjem, prenosi Nujork tajms.

Studija koja je obuhvatila muškarce koji žive sedelačkim životom i umereno su vozili bicikl u okviru istraživanja, pokazuje da efekat vežbanja na vaše zdravlje zavisi od toga kada jedete i da li jedete pre vežbanja.

Svakako, bilo kakvo vežbanje poboljšava vaše zdravlje. Ali, nedavno istraživanje pokazuje da različiti ljudi na slične vežbe reaguju drugačije. Čak i kad svi urade iste vežbe, nekima to više koristi, ili izgube više kilograma, ili uspostave veću kontrolu nad šećerom u krvi.

Većina stručnjaka veruje da naša genetika, ishrana, fizička sprema, temperament i drugi aspekti naših života deluju zajedno, kako bi odredili kako naše telo reaguje na vežbanje.

Ipak, neki znanstvenici posumnjali su da vreme obroka, takođe, igra ulogu. Mišićima izloženim naporu potrebno je gorivo, uglavnom u obliku šećera ili masti. Izvor tog goriva može da bude naš poslednji obrok kad šećeri i masti iz njega stignu u krvotok, ili masno tkivo, odnosno šećeri koje je naše telo ranije “uskladištilo”.

Uskladištene masnoće mogu da budu problem ako takvog tkiva skupimo previše. Masni mišići ne reaguju dobro na insulin koji usmerava šećer iz krvi u mišiće. Kao rezultat toga, višak masnoća može da doprinese rezistenciji insulina, povišenom šećeru u krvi i povećanom riziku za dijabetes tip 2 i druga metabolička stanja.

Naučnici sa Univerziteta Bat u Engleskoj proučili su da li vreme obroka može da utiče na to koliko se masnog tkiva sagori tokom vežbanja, što bi moglo da objasni zašto neki sagore više masnog tkiva tokom vežbanja, a neki manje.

Utvrđeno je da su oni koji su vozili bicikl na prazan žaludac potrošili dvostruko više masnih zaliha od onih koji su popili kalorični napitak pre vežbanja. Svi ispitanici su potrošili otprilike istu količinu kalorija vežbajući, ali kad nisu prvo jeli više tih kalorija, trošeno je ono iz masnog tkiva.

Kod njih je uočeno i veće poboljšanje u osetljivosti insulina.

Rezultati studije sugerišu da se više može “izvući” iz vežbanja bez jačanja njegova intenziteta ili trajanja ako to radite pre doručka, kaže profesor Havier Gonzales sa Univerziteta Bat, koji je objavio studiju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

1 KOMENTAR

Comments are closed.