Da li su (svi) muškarci sada shvatili? Ili će i dalje biti “Ne šetaj sama noću po livadi”? – Sve o posledicama slučaja Aleksić u novom Nedeljniku

0

Sretneš se sa tim vrlo rano. Krene uglavnom, ako ne i pre od nekih bliskih ljudi ili očevih prijatelja, u školi, da li te je neki dečak na silu uhvatio za grudi ili zadnjicu, razredni dao seksistički komentar na tvoj izgled, grupa dečaka te je ugurala u školski toalet. Kad najljubaznije moguće, jer nećeš probleme, odbiješ udvaranje na žurki, on ti kaže: “Ti si kao neka riba!?”, i pošto znaš šta može da bude ako kreneš da se svađaš, gledaš samo da se što dalje skloniš od njega.

Drugarica je pričala kako se neki tip trljao o nju u autobusu, ostale su fleke po jakni, o pocepanim hulahopkama. Ona je rekla kako ju je tatin prijatelj “napao”, čvrsto se pribio uz nju, došla je kući izbezumljena, majka je odmah pitala “Šta se desilo?”.

Na faksu će pričati o nekim profesorima i pozivima studentkinjama u kabinet. Drugi tip će ti reći da je on mislio da “hoćeš zato što si izazovno igrala”. Pričaće ti koleginica kako joj je jedan urednik slao fotografije svog polnog organa, druga kako ju je jedan kolega pribio uza zid… Slušaš o tome ceo život. I pitaš se kada će muškarci da shvate.

Slušamo ovih dana da “NE znači NE”, ali ljudska bića ne komuniciraju samo rečima, dovoljan je pogled, izraz lica, pokret, suza da kažu kada treba da se stane. Da li svačije ćerke treba da prolaze isto, i sinovi, da bi se razumelo šta znači kada uđeš u tuđ prostor bez dozvole?

Slučaj seksualnog zlostavljanja, verovatno najvećeg poznatog u našoj novijoj istoriji, “pomerio” je sve. Svi sada razmišljaju. Od zabrinutih roditelja – gde su i s kim su im sve bila deca, da li su nekada nešto primetili i da li je to moglo nešto da znači, preko žrtava koje se “lome” da li da i one kažu, pa do, nadamo se svih jer svih se tiče, a najviše se preispituju, ili bi makar trebalo, muškarci. Da li je trebalo staviti ruku oko njenog struka tokom fotografisanja? Da li je trebalo poljubiti u vrat umesto u obraz? Biće dobro ako muškarci počnu sebi da postavljaju neka pitanja.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 28. januara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju Mond diplomatik na srpskom jeziku.