Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam upis.

Pored testiranja kod psihologa u školama, za upis u školu je obavezno lekarsko uverenje koje se dobija u domu zdravlja. Kako bi se dobilo lekarsko uverenje, neophodno je da abudućeg prvaka pregleda pedijatar i uputi na osnovne laboratorijske analize krvi i urina.

Pregledi kod izabranog pedijatra se zakazaju, a laboratorijske analize budu gotove za jedan dan.

Nakon osnovnog pregleda pedijatra, slede i pregledi drugih specijalista: oftalmologa, fizijatra, ORL specijaliste, stomatologa, kao i logopeda. U zavisnosti od organizacije domova zdravlja moguće je obaviti i ostale specijalističke preglede u vrlo kratkom roku.

Pored obavljenih pregleda, potrebno je da proverite i da li je vaš budući prvak primio i sve obavezne vakcine predviđene za svoj uzrast.

Pred sam polazak u školu, odnosno u predškolskom usrastu, primaju se i nove vakcine, odnosno nove doze prethodno primljenih vakcina i to:

1. Tetraxim vakcinu protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i

2. Inaktivisanu Polio vakcinu protiv dečje paralize

3. MMR vakcinu protiv morbila,zaušaka i rubele.

Na šta se najviše obraća pažnja na ovim pregledima?

Najveći fokus stavlja se na rast i razvoj. Neretko se na pregledima govori i o uhranjenosti dece, potencijalnim deformitetima kičme ili grudnog koša, kao i o ravnim tabanima koji su česti problemi kod dece u ovom uzrastu. Tu su i problemi sa govorom, nedovoljna razvijenost izgovora pojedinih glasova, kao i slabiji vid.

Kada obavite sve potrebne preglede, primitive vakcine i uradite osnovne analize, vaš predškolac, a budući prvak je spreman za upis! Lekarsko uverenje koje ćete dobiti od svog pedijatra je potrebno poneti u školu prilikom upisa, gde vas očekuju nove instrukcije i uvod u jedno novo poglavlje života!

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, autorka ovog teksta je dostupna na DokTok platformi, kao i drugi stručnjaci koji su vam na raspolaganju za razgovor i podršku. Preuzmite DokTok aplikaciju sa#Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.