Da li onkološki pacijenti mogu da prime vakcinu protiv koronavirusa: “Kod osoba koje su na hemioterapiji to može biti pucanj u prazno…”

0
Foto RTS Screenshoot

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić je istakla da svi onkološki pacijenti koji su pobedili bilo koju malignu bolest ili su sada u mirnoj fazi mogu slobodno da prime bilo koju vakcinu protiv korone.

“Oni koji primaju terapiju ili čekaju operaciju treba da razgovaraju sa svojim onkologom da li da se vakcinišu sada jer su to specifični slučajevi i svaki je za sebe. Onako kako lekar koji ih vodi smatra tako treba da urade”, istakla je direktorka Insituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Ukazala je da oni pacijenti koji primaju hemioterapiju imaju slabiji imunitet, koji je u padu, pa davanje vakcine može biti “pucanj u prazno”. 

Danica Grujičić je rekla da je oko 300 zaposlenih u Institutu primilo vakcinu i dodala da danas treba da bude vakcinisano još 100 osoba.

Direktorka Instituta napomenula je da oni koji su preležali koronu treba da puste da se prvo vakcinišu oni koji nisu imali virus ili su imali a razvili su malo antitela.

Rekla je da, prema podacima koje ima, antitela traju od šest do osam meseci. “Očekujem da u martu izgubim antitela i da tada primim vakcinu”, rekla je Grujičićeva.

Govoreći o Institutu “Torlak”, Grujičićeva je naglasila da nijedan novac nije mnogo u odnosu na to koliko vredi Torlak i biti vakcinalno suverena država.

“Iskreno se nadam da će se vratiti u vleikom stilu, ljudi koji su dozvolili da izgubi licence moža treba i da odgovaraju. Torlak nije prodat, kao što kažu, treba da se oporavi i da imamo svoje vakcine i da te gluposti da je vakcina štetna prestanu”, zaključila je dr Grujičić.