Uprkos tome što odlično dopunjava salatu, premaz od povrća i začina ili ulje sa mešavinom začina, čak i najtanja kriška hleba često nije dobrodošla u krugovima medicinskih stručnjaka. Ali, da li stvarno treba da budemo zabrinuti?

Dokazi u korist hleba

Ako izaberete hleb od žitarica sa celim zrnom ili od kiselog testa, onda sendvič koji od njega napravite donosi razne prednosti po zdravlje.

„Hleb može da obezbedi hranljive materije, uključujući žitarice sa celim zrnom, vlakna, minerale i vitamin“, objašnjava dijetetičar i nutricionista Rebeka Gotorn.

Australijske smernice za ishranu preporučuju odraslima da konzumiraju šest porcija žitarica dnevno, a s obzirom da u porciju obično ide jedna kriška hleba ili pola kifle, u svakodnevnu ishranu lako možete da uklopite nekoliko kifli ili kriški tosta.

Neki zagovaraju izbacivanje ugljenih hidrata radi optimalnog zdravlja, ali se u suštini preporučuje da ove hranljive materije čine 45 do 65 odsto našeg dnevnog unosa hrane kako bismo obezbedili energiju za mišiće i mozak I – bolje spavali.

Međutim, trik je tome da izaberete zdrave vrste hleba, kao što je hleb od žitarica sa celim zrnom ili od kiselog testa.

Dijetetičar Lindi Koen objašnjava koja vekna hleba je najbolja za vas:

„Ako izaberete da jedete hleb, treba da birate hleb od neprocesovanih žitarica sa celim zrnom kako biste doprineli sopstvenom zdravlju“, ističe Gotorn.

„Hleb od nerafinisanih žitarica sa celim zrnom se povezuje sa manjim rizikom od nutritivne deficijencije, hroničnih bolesti i karcinoma.“

Iako sam hleb obezbeđuje vlakna i vitamine, njegova najveća prednost je što nam omogućava da u ishranu uključimo i brojne druge zdrave namirnice. „Birajte zdrave dodatke kao što su salata, pečeno povrće i nemasni proteini poput pašteta od lososa, tune ili sočiva sa avokadom“, dodaje Gotorn.

Dokazi protiv hleba

Nije svaki hleb isti i kriška vazdušastog belog hleba nije mnogo korisna po zdravlje.

„Rafinisani beli hleb koji je visoko procesovan i iz kog su eliminisane hranljive materije, a dodati so ili šećer ima minimalne ili nikakve koristi po zdravlje, a može i da ima negativan uticaj na zdravlje“, kaže Gotorn.

Gotorn kaže da osobe koje misle da hleb nije zdrav svrstavaju sve varijante u grupu belog hleba koji je siromašan hranljivim materijama. „Usled loše reputacije belog hleba, sve vrste hleba se posmatraju kao celina i dobijaju reputaciju nezdravih“, kaže ona.

„Osim toga, uz hleb se konzumiraju mnoge nezdrave namirnice, kao što su procesovano meso, majonez, kobasice i puter, što isto daje lošu reputaciju hlebu.“

Naravno, osobe sa celijaklijom ili one koje su netolerantne na gluten treba da izbegavaju hleb jer on sadrži gluten.

Presuda

Ako nemate celijakliju i ne jedete veknu hleba dnevno, savršeno je bezbedno da uživate u kriškama hleba od žitarica sa celim zrnom.

Ali, bilo bi dobro da beli hleb posmatrate kao poslasticu – a pošto nam je dozvoljeno samo par poslastica dnevno, da li biste stvarno izabrali jednu krišku belog hleba umesto jednog reda čokolade?

„Ne morate da izbacite hleb iz ishrane“, kaže Gotorn. „Birajte zdrav hleb od nerafinisanih žitarica sa semenkama, jedite ga u malim ili umerenim količinama i vodite računa da uz njega jedete zdrave namirnice.“

Tekst je preuzet s portala https://coach.nine.com.au/diet/bread-on-trial/82c12c5d-9ba9-447f-a23d-7bfddb

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.