Intervju:  Mašenjka Katić, mag. nutricionizma i sertifikovani somelijer za vodu

Prirodne mineralne vode, koje u prirodi izviru iz zaštićenih podzemnih ležišta, su zaista jedinstvene – one su prirodni unikati koji svojim sastavom odražavaju karakteristike tla kroz koja su prošla. Pojedini minerali daju vodama specifičan nutritivan značaj, odnosno uticaj na zdravlje, ali utiču i na sam ukus vode. Takođe, pijući različite vrste voda, razlikujemo i lične doživljaje u ustima, u zavisnosti od njihove gaziranosti i visine ukupne mineralizacije.

Uvek smo učili da je voda tečnost bez boje, ukusa i mirisa. Koji parametri utiču na ukus prirodne mineralne vode?

Brojni parametri utiču na ukus vode, kao što su sadržaj ugljen dioksida i temperature serviranja vode, međutim posebno je zanimljiv sadržaj i kombinacija pojedinih minerala kao što su natrijum, kalcijum, magnezijum, kalijum, hlorid, sulfat,  bikarbonat (hidrogenkarbonat), i drugih. Degustiranjem je čak moguće uočiti razliku ukupne mineralizacije vode, od onih sa vrlo malom količinom minerala koje ostavljaju prepoznatljiv osećaj gorkaste „praznine“ u ustima, do voda bogatih mineralima koje imaju punoću i određenu slankastu, slatkastu ili gorkastu notu ili čak svojevrstan osećaj suvoće, u zavisnosti od sastava. Gaziranost se dobro slaže sa višom mineralizacijom vode, ali to ipak najviše zavisi od ličnih preferencija i potreba.

Međusobna interakcija ili „igra“ gazacije i ukusa minerala može se naročito dobro primetiti kod vode koja sa istim mineralnim sastavom dolazi u više nivoa gaziranosti, od klasično gazirane, preko blago gazirane do negazirane varijante. Što je niža gaziranost, u ukusu je više naglašen specifičan uticaj dominantnih minerala.

Kako onda možemo da iskoristimo u svakodnevnom životu karakteristike prirodnih mineralnih voda?

Prirodne mineralne vode su dobar izbor za hidrataciju svih generacija, naročito kada se borimo sa brojnim civilizacijskim bolestima koje se mogu prevenisati zdravim životnim stilovima. Tako će, na primer vode koje sadrže kalcijum biti koristan izvor kalcijuma, naročito mladima u rastu i dojiljama kao i svima koji iz određenih razloga ne dobijaju dovoljno kalcijuma iz mleka i mlečnih proizvoda. Voda koja sadrži magnezijum nadoknadiće ishranu u kojoj nije sadržan ovaj mineral, kako deci tako i odraslima, kao i onima sa povećanim potrebama kao što su sportisti i trudnice, ali i svima onima koji su izloženi  povećanom stresu, pa može biti korisna osobama sa dijabetesom i povišenim krvnim pritiskom.

Da li možeš da osetiš ukus prirodnog magnezijuma u svakom gutljaju?

Svaka kombinacija minerala koja je u pojedinoj vodi dominantna, daje specifičnu notu ukusa, pa su tako, na primer, natrijum-hloridne i natrijum-bikarbonatne vode slankaste dok kalcijum-sulfatne vode ostavljaju prepoznatljiv osećaj suvoće jezika. Voda koja je istovremeno bogata magnezijumom i sulfatima nosi gorkast ukus i tradicionalno se koristi za probavu na koju ima laksativno dejstvo. Voda koja sadrži magnezijum bikarbonat, kao što je Mg Mivela, ima specifičnu slatkastu notu, koja je posebno izražena u negaziranoj varijanti i za koju istraživanja pokazuju pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.