Posle jučerašnjeg hitnog sastanka u Vladi Srbije zbog navoda o zagađenju vazduha u Srbiji, maglovito je, kao što je prethodnih dana na ulicama mnogobrojnih gradova u zemlji.

Konkretne mere protiv aerozagađenja, kao što se očekivalo, nisu preduzete, konstatovano je samo da razloga za paniku nema. Premijerka Ana Brnabić objasnila je da je reč o nečem što nije nova pojava, pošto se to ponavlja godinama, zbog vremenskih uslova.

U saopštenju Vlade Srbije rečeno je da će se formirati telo koje će koordinirati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Republika Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine.

Danas se oglasilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje je u saopštenju navelo da su za rešavanje problema zagađenja vazduha ključni gradovi i opštine, na šta ih obavezuje i Zakon o zaštiti vazduha koji propisuje da su jedinice lokalne samouprave obavezne da izrade kratkoročne i dugoročne planove kvaliteta vazduha, na osnovu kojih se primenjuju mere zaštite.

Ministarstvo je ukazalo da je u više navrata upozorilo lokalne samouprave na njihovu zakonsku obavezu izrade kratkoročnih i dugoročnih planova kvaliteta vazduha i zatražilo izveštaje o ispunjavanju ove obaveze, kao i da će proveriti postojanje takvih planova u opštinama i gradovima, a za one koji nisu to uradili primeniće, kako kažu, propisane sankcije.

Za smanjenje aerozagađenja potrebno je, između ostalog, kako su naveli, i gašenje individualnih kotlarnica, promena energenata, nastavak modernizacije termoelektrana, zabrana uvoza vozila sa Euro 3 motorom.

Ministarstvo prosvete pozvalo je danas predškolske ustanove, osnovne i srednje škole da prate informacije o zagađenosti vazduha u okruženju koje objavljuju relevantne ustanove i da rad organizuju u interesu očuvanja bezbednosti i zdravlja dece, učenika i zaposlenih.

U dopisu obrazovnim ustanovama navodi se da je potrebno “posebno voditi računa o vremenu i dužini boravka na otvorenom prostoru”, a pre svega, u ranim jutarnjim i večernjim časovima.

Apoteke Beograd danas su dobile specijalne filtrirajuće maske koje štite od zagađenja vazduha. Za TV N1 u Apotekama Beograda rekli su da maske štite od koncentracija 50 puta većih od propisanih.

“Prodaja ide jako dobro, jer je velika potražnja. Ljudi su jako uplašeni… Treba da povedu računa asmatičari i osobe koje su sklone bolestima respiratornog sistema”, rekla je za N1 sagovornica iz Apoteke Beograd.

Danas je i Sekreterijat Energetske zajednice poslao pismo Srbiji zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima i, prema navodima iz pisma, devet od 16 velikih ložišta u Srbiji emituje previše štetnih gasova.

Energetska zajednica, međunarodna organizacija koje su osnovale EU, zemlje crnomorskog regiona i zemlje jugoistočne Evrope, među njima i Srbija, navodi u pismu od 15. januara da vlasti i pored ponovljenih poziva, nisu zvanično usvojile Nacionalni plan za smanjenje emisija.

Taj dokument Srbija je izradila 2016. godine, ali on se nedovoljno primenjuje jer nije pravno obavezujući, stoji u saopštenju Energetske zajednice.

Prema pravilima za rešavanje sporova, procesa koji predviđa Ugovor o osnivanju Energetske zajednice, Srbija sada ima dva meseca da reaguje na navode Energetske zajednice.

Inicijativa “Ne davimo Beograd” održaće sutra u 18 časova ispred Gradske skupštine “Protest za čist vazduh”, zbog nezadovoljstva načinom na koji gradske vlasti reaguju na problem ekstremnog zagađenja vazduha u glavnom gradu Srbije.

“Umesto hitnih, jasnih i konkretnih mera, dobili smo nove laži, umanjivanje značaja problema, relativizaciju i bežanje od odgovornosti”, navodi se u saopštenju te inicijative.

Komentara

 1. SAMO ZA SMOG-OVCE JE TO MAGLA
  16. јануар 2020. 17:15

  re: Premijerka Ana Brnabić objasnila je da je reč o nečem što nije nova pojava, pošto se to ponavlja godinama, zbog vremenskih uslova. Kako se ponavlja kad nikad nije bio gore ni zagađenje vazduha nego danas?

 2. vlaiko
  17. јануар 2020. 10:06

  Bravo za sve koji su na keca progutali ovaj (moram da kažem - doktorski) spin. Niko više ne razmišlja i ne priča o beslovesnim krađama i dilovima aktuelne vrhuške, posao urađen za čistu desetku. Kada vidite da svi prorežimski mediji kreću u istu priču, kada vidite da se onda Vlada naslanja na to i povećava "ulog" sazivanjem "hitne" sednice...kako ne postaje sumnjivo to što odjednom svi duvaju u iste diple - pri čemu niko ne radi ništa konkretno...i kako nije kristalno jasno da je svrha samo i jedino - skretanje pažnje ...i hvatanje ovakvih magaraca (koji su se zatrčano našli pametni da prozivaju vlast zbog zagađenog vazduha...jeste, na to ćeš sigurno da ih uhvatiš!!!) u jeftinu ali sjajno napravljenu klopku. glupi smo, za medalju

  1. Nele
   17. јануар 2020. 13:46

   Bravo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.