Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije saopštilo je danas da su za rešavanje problema zagađenja vazduha ključni gradovi i opštine, na šta ih obavezuje i Zakon o zaštiti vazduha koji propisuje da su jedinice lokalne samouprave obavezne da izrade kratkoročne i dugoročne planove kvaliteta vazduha, na osnovu kojih se primenjuju mere zaštite.

Ministarstvo zaštite životne sredine je ukazalo da je u više navrata upozorilo lokalne samouprave na njihovu zakonsku obavezu izrade kratkoročnih i dugoročnih planova kvaliteta vazduha i zatražilo izveštaje o ispunjavanju ove obaveze.

„Od 145 kontaktiranih jedinica lokalne samouprave, do sada je 66 opštinskih i gradskih uprava dostavilo izveštaj, od kojih se 29 izjasnilo da će u 2020. godini meriti kvalitet vazduha, 16 se obavezalo da planira mere i aktivnosti, a 21 da ne meri kvalitet vazduha, niti planira izradu planova“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo proverava postojanje takvih planova u opštinama i gradovima i za one koji nisu to uradili primeniće se propisane sankcije.

Dodaje se da je sproveden inspekcijski nadzor velikih emitera štetnih gasova, pa je tako Republička inspekcija za zaštitu životne sredine u 2018. godini obavila 83 inspekcijska nadzora velikih emitera štetnih gasova i podnela jednu prekršajnu i 13 prijava za privredne prestupe, a u 2019. godini obavila 94 inspekcijska nadzora o kvalitetu vazduha i pri tom izrekla jednu prekršajnu i 12 prijava za privredne prestupe.

U saopštenju se navodi da je za smanjenje aerozagađenja potrebno i gašenje individualnih kotlarnica, promena energenata, nastavak modernizacije termoelektrana, zabrana uvoza vozila sa Euro 3 motorom.

Kako se dodaje, potrebna je i reorganizacija i redukcija saobraćaja, prelazak na upotrebu vozila sa čistijim pogonom i uvođenje različitih olakšica za njihovu kupovinu i korišćenje, pojačan tehnički pregled vozila, kao i nastavak pošumljavanja.

Istaknuto je da Ministarstvo preduzima mere i moguća rešenja, kako iz svoje nadležnosti, tako i van njih, da bi se problem zagađenja vazduha rešio.

Ministarstvo je tokom protekle dve godine imalo niz sastanaka sa predstavnicima lokalnih samouprava, a posebno sa predstavnicima Beograda, Niša, Užica, Smedereva, Valjeva, Кosjerića i Vladimiraca – gradova i opština koji su među najugroženijim aerozagađenjem, dajući im stručnu podršku i predloge za rešavanje tih problema kao i moguću finansijsku pomoć u gašenju kotlarnica.

Podseća se i da je prošle godine izdvojeno 25,2 miliona dinara za poboljšanje monitoringa kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže Agencije za zaštitu životne sredine.

Ministarstvo sprovodi i pošumljavanje kao najefikasniju i najjeftiniju meru za unapređenje stanja životne sredine, a posebno za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Tako je 2018. godine Ministarstvo izdvojilo 41 milion dinara za pošumljavanje 150 hektara u 12 lokalnih samouprava, prošle godine je opredeljen 41 milion dinara u ove svrhe, koje je iskoristilo 12 opština za 13 projekata pošumljavanja javnih površina autohtonim sadnicama na ukupno 131 hektar.

I u ovoj godini Ministarstvo planira 41 milion dinara za pošumljavanje.

Ministarstvo sprovodi i priprema projekte po čijem će se usvajanju primeniti niz mera koje će doprineti boljem kvalitetu vazduha u Srbiji.

U toku je uspostavljanje sistema zaštite vazduha, koja se realizuje u okviru međunarodnog projekta Strategije zaštite vazduha.

Komentara

  1. Dana Djuro
    16. јануар 2020. 14:59

    Zagađivača koliko hoćete ,sa svih strana : drva , ugalj ,fabrike , postrojenja za grejanje , klimatizaciju i reciklažu a tek saobraćaj svega je previše....a rešenja da se što god reši i suzbije nema.Zato se moramo svi kao pojedinci dobro angažovati i dati svoj maksimum na suzbijanju zagađenosti.Usput ću vam podeliti svoje malo iskastvo da bar u svom domu udišete čist i kvalitetan vazdug,Rešenje je ruski prečišćivač vazduha ambilife.

  2. Teca
    16. јануар 2020. 15:35

    Bitno je da se piše i priča a ništa se ne preduzima, samo se prebacuje loptica sa jednog na drugi teren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.