Stručnjak za epidemije: “Verovatan je najgori scenario u slučaju koronavirusa”

2
Foto: Profimedia

Najbolji scenario u slučaju epidemije koronavirusa je da se on ugasiti, a najgori je da će zaraza ostati i kružiti kroz populaciju, kaže stručnjak za epidemije Džonatan Kvik sa Djuk univerziteta, doktor medicinskih nauka, inače dugogodišnji saradnik SZO za Gardijan.

Kvik veruje da je ovaj drugi scenario vrlo verovatniji, gledano iz ugla dosadašnjeg razvoja zaraze u svetu. On, međutim, kaže da je ovaj virus mnogo smrtonosniji od sezonskog gripa, iako je manje smrtonosan u odnosu na SARS.

“Najbolji scenario je da se epidemija u Kini dovede pod kontrolu, a ostali ‘manji požari’ koji su se proširili u drugim zemljama sveta se ugase, i da nema šansi ili ima vrlo malo da se on proširi u novim zemljama ili kontinentima, i epidemija se ugasi. Najgori scenario je da epidemija postane globalna i na kraju zaraza postane endemska, što znači da će stalno kružiti kroz populaciju”, kaže ovaj stručnjak.

Najgori scenario izgleda sve verovatnije, on dodaje. Dodaje da smo do sada videli slučajeve zaraze na šest kontinenata, naizgled “tihi” način prenošenja, što znači delimično bez simptoma i prenosa s čoveka na čoveka i u Kini i širom sveta, sa širenjem u druge zemlje poslednje nedelje. “Ako se javi pandemija, pitanje je, koliko će loše biti i koliko dugo će trajati? Stopa smrtnosti slučajeva je nešto viša od dva odsto, što je znatno manje nego SARS, ali 20 puta viša od sezonskog gripa. Postoji još mnogo nepoznanica, možda smo potcenili period tokom kojeg je osoba zarazna, na primer, i načine na koje se virus širi.”

Ako se obistini najgori scenario, šta može da se učini da se posledice pandemije smanje?

“Apsolutno. Možemo da mobilišemo više zdravstvenih ravnika i da nastavimo da edukujemo javnost, primenjujući razumne kontrole putovanja i obezbeđujući da zdravstveni radnici budu spremni i da imaju pristup dijagnostičkim testovima. Da nikoga ko je bio izložen virusu ne šalju kući pre nego što ga testiraju, na primer. Sudeći prema prethodnom iskustvu, međutim, verovatno je da zdravstveni zvaničnici i javnost u većem delu sveta ostaju nesvesni ili nedovoljno ubeđeni u opasnost od ovog virusa.”

On kaže da je najvažnije uhvatiti epidemiju u prvih nekoliko nedelja, kao i to da se daju prave informacije, bez dovođenja javnosti u zabludu.

2 KOMENTARA

  1. ovo je neka budala,ja nisam doktor nauka ali imam bolju logiku.gde je virus bio dosad tamo ce se i vratiti ,osim ako nije vestacki proizvod

Comments are closed.