Da li je jači prirodni imunitet ili onaj stečen vakcinacijom?

0

U kontekstu sadržaja i kriterijuma za izdavanje kovid propusnica Jutarnji list je objavio rezultate svoje kratke analize podataka koji su im dostupni, a koji su povezani sa ponovnim zaražavanjem grupa koje bi trebalo da imaju razvijen imunitet na koronavirus.

“Prema podacima koje su nam poslali krajem prošle nedelje, u Hrvatskoj je u trenutku izračuna zabeleženo ukupno 352.555 osoba kojima je prošlo 90 ili više dana od prvog pozitivnog nalaza te 1.892 slučaja reinfekcije. Broj vakcinisanih osoba krajem prošle nedelje iznosio je 1,73 miliona, među kojima je zabeleženo 14.637 osoba koje su se koronavirusom zarazile nakon što su primile i drugu dozu vakcine”, objavio je Jutarnji list.

Oni se pozivaju na podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji su zvanični.

Tako udeo ponovnog oboljenja, tzv. reinfekcija, prema statistici HZJZ-a iznosi 0,54 odsto, a udeo vakcinisanih osoba koje su se zarazile virusom je 0,84 odsto što znači da je znatno više zaraženih ljudi koji nemaju prirodni imunitet.

I jedno i drugo su, gledajući ove procente, veoma mali brojevi zaraženih, pa je još jednom potvrđena i važnost vakcinacije, naročito za one koji prethodno nisu preležali koronavirus.