“Prokleta avlija” je bila priča o Golom otoku?

0
Foto: Profimedia

Koliko god da je knjiga Andrićevih kratkih proza zavredela zasluženu pažnju i priznanja (poput, recimo, Nagrade za književnost Vlade FNRJ), ključna Andrićeva knjiga objavljena nakon 1945. ipak je kratki roman “Prokleta avlija“ čije prvo izdanje objavljuje 1954. novosadska Matica srpska uz autorski honorar od 25.000 dinara po tabaku. Znamo da je Andrić godinu dana ranije, u maju 1953, boravio u Turskoj, u sastavu jugoslovenske parlamentarne delegacije. Pored posete Ankari, boravio je u Izmiru, Bursi i Istanbulu.

U Carigradu je, svedoči Miroslav Karaulac, Andrić osim zvaničnog razgledanja znamenitosti, samoinicijativno obišao i Tophanu, Galatu i Peru, stara predgrađa oko Arsenala, nekadašnjeg brodogradilišta i tamnice u kojoj se odvija radnja teksta koji posle nekoliko decenija završava.

U društvu sa Andrićem bio je Zuko Džumhur koji je o ovome i pričao Karaulcu. Oko dva meseca po povratku iz Turske, Andrić boravi na Bledu, u hotelu „Park“. Petnaestog jula on piše svojoj prijateljici i saradnici Veri Stojić: “Ovde ostajem petnaestak dana. Radio sam ponešto i biće materijala za prekucavanje, ako bude valjalo ovo šta radim.“ Taj potencijalni materijal za prekucavanje (“Ako bude valjalo“, kako reče sam Andrić, da li iz skromnosti, nesigurnosti ili protiv uroka) bila je “Prokleta avlija“.

O “Prokletoj avliji“ su, isprva potiho, a zatim i sve glasnije, govorili i kao o Andrićevoj aluziji na Goli otok. Bilo kako bilo, to zasigurno jeste simbolični povratak, posle punih četrdeset godina, “iskustvu mariborske tamnice“. Za istorijat intelektualnog i književnog života socijalističke Jugoslavije, nije zasigurno nevažan podatak da se pre izlaska knjige, jedan oveći odlomak pojavio u poslednjem – onom zabranjenom – broju Đilasovog časopisa “Nova misao“. Godine 1955. za “Prokletu avliju“ dobiva Nagradu Saveza književnika Jugoslavije; NIN-ova nagrada mu, međutim, izmiče.

***

*Izvodi iz knjige Muharema Bazdulja “Ivo Andrić – Život u dvanaest meseci” koja se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika koji na kioske dolazi u četvrtak 3. juna

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše novije istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.