Da li mu se smeši i Oskar: Film “Parazit” osvojio i najprestižniju nagradu u Holivudu

0
Beta - Jordan Strauss/Invision/AP

Južnokorejski film Parazit osvojio je najprestižniju nagradu američkog udruženja filmskih glumaca (SAG) u Holivudu.

Taj film, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, osvojio je sinoć nagradu za “najbolji glumački ansambl”, najprestižnije priznanje ovog udruženja.

Reditelj Bong Džu-Ho je rekao da uviđa da rastu šanse za uspeh njegovog filma na prestižnom Oskaru, koji se dodeljuje početkom idućeg meseca.

Parazit je nominovan za šest Oskara, uključujući za najbolji film. Film je favorit za Oskara za najbolji strani film, ali u kladionicama mu se daju visoke šanse i za pobedu u kategoriji najboljeg filma.

Film Parazit je takođe pre deset dana dobio nagradu za najbolji film na stranom jeziku na dodeli Zlatnog globusa, gde se dodeljuju nagrade Udruženje stranih dopisnika u Holivudu.

Porodična drama, sa primesama trilera i socijalnim temama Parazit, govori o ulasku siromašne porodice u svakodnevnicu bogate porodice. Od kada je izašao film beleži veliki uspeh u svetu od Južne Koreje do SAD, preko Evrope.

“Iako je naslov Parazit, mislim da je priča o suživotu i kako svi možemo da živimo zajedno”, rekao je sinoć Song Kang Ho, jedan od glumaca, preko prevodioca.

Pošto glumci čine najveći procenat članova Akademije za filmsku umetnost i nauku koja odlučuje o Oskarima, njihov izbor se pažljivo prati kao nagoveštaj šta bi na Oskaru, koji se održava 9. februara moglo da pobedi.

U drugim kategorijama glumac, Hoakin Finiks osvojio je nagradu za najboljeg glumca za film “Džoker”, Rene Zelveger za najbolju glumicu za interpretaciju Džudi Garland na kraju njenog života u filmu “Džudi”.

Bred Pit je dobio nagradu za najbolju pomoćnu mušku ulogu u filmu Kventina Tarantina “Bilo jednomu Holivudu”, dok je Lora Dern osvojila nagradu za najbolju pomoćnu žensku ulogu za ulogu advokata u filmu “Marriage Story”.

Robert De Niro, zvezda filma “Irishman” Martina Skorsezea je dobio nagradu za celokupnu karijeru.

U delu nagrada za televiziju serija novog striming servisa Epl “The Morning Show” je dobila svoju prvu nagradu zahvaljujući Dženifer Aniston, koja je nagrađena za najbolju glumicu u televizijskoj drami.

Fibi Voler-Bridž, koja je kreirala i glumi u seriji “Fleabag” osvojila je nagradu za najbolju glumicu u komediji.

Piter Dinklidž je dobio nagradu za najboljeg glumca u seriji za tumačenje lika Tiriona Lanistera u kultnoj seriji “Igra prestola”.

Druga kultna serija “Kruna” (The Crown) osvojila je sinoć nagradu za najbolju glumačku postavu za serije.

(Beta)