Da li da prodam 10 odsto svojih akcija Tesle? Mask pokrenuo anketu na Tviteru

0

Milijarder i izvršni direktor Tesle Ilon Mask pokrenuo je na Tviteru anketu među svojih 62,6 miliona pratilaca sa pitanjem da li treba da proda 10 odsto svojih akcija.

Glasanje koje je zatvoreno danas po američkom lokalnom vremenu može ga lišiti akcija ovog proizvođača električnih automobila u vrednosti od 21 milijardu dolara, piše BBC, prenosi N1.

Obećao je da će se držati rezultata ankete, kao odgovor na „porez za milijardere“, koji su predložile američke demokrate.

Ukoliko ovaj predlog prođe, Mask, koji je je jedan od najbogatijih ljudi sveta, može da se suoči sa ogromnim porezom.

Prema rezultatima glasanja, 57,9 odsto od 3,5 miliona onih koji su učestvovali u anketi reklo je da misli da Mask treba da proda akcije, dok je 42,1 odsto protiv.

Izvršni direktor Tesle poseduje više od 200 milijardi dolara u akcijama i sledeće godine bi trebalo da iskoristi opcije koje će dodatno povećati njegovo bogatstvo, ali će ga istovremeno ostaviti, sa onim što je nazvao „ogromnim“ računom za porez.

Prema predlogu demokrata u Senatu, milijarderi bi trebalo da budu oporezovani i za „neostvarenu dobit“, u slučaju kada vrednost njihovih akcija skoči – čak i ako ne prodaju nijednu od svojih akcija.

U tvitu od juče Mask je napisao „Imajte u vidu da ne uzimam platu u kešu niti bonuse igde, imam samo akcije, tako da je jedini način za mene lično da platim porez – da prodam deonice“.

„U poslednje vreme mnogo je napravljeno od nerealizovanih dobitaka koji su sredstvo za izbegavanje poreza, pa predlažem da prodam 10 odsto mojih akcija Tesle“, napisao je Mask u tvitu.

Veruje se da bi predloženi porez na kapitalnu dobit, bez obzira da li su prodali ili ne svoju imovinu, mogao da pogodi oko 700 milijardera u SAD. Kritičari ukazuju da vrednost nečije imovine ne raste uvek.

Mask ima opciju, koja ističe u avgustu sledeće godine, da kupi 22,86 miliona Teslinih akcija po ceni od 6,24 dolara za svaku.

Nedavno je rekao da će prodati Tesline akcije u vrednosti od šest milijardi dolara i donirati ih Svetskom programu za hranu, pod uslovom da ta organizacija pruži više informacija o tome kako troši novac.

BBC navodi da je anketa koju je pokrenuo Tesla izazvala čuđenje u finansijskom svetu.

„Svedoci smo da masa sa Tvitera odlučuje o ishodu bacanja novčića od 25 milijardi dolara“, napisao je investitor kompanije Venture Čamat Palihapitija na Tviteru.

„Radujem se danu kada to da li će najbogatija osoba na svetu platiti porez neće zavisiti od ankete na Tviteru“, tvitovao je ekonomista sa Berklija Gebrijel Zakmen.