Da li će Vučić da pita Orbana za kartu velike Mađarske?

1
Foto: Igor Pavićević

Narodna poslanica Aleksandra Jerkov zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da danas, tokom posete premijera Madjarske Viktora Orbana, uloži oštar protest zbog karte velike Madjarske koju je Orban pre nekoliko dana objavio na svom zvaničnom nalogu na jednoj društvenoj mreži, saopšteno je danas iz Demokratske stranke (DS). 

Jerkov, koja je i potpredsednica DS, navodi da “karta Madjarske koju Orban promoviše obuhvata celu AP Vojvodinu, kao i delove drugih zemalja, čije su vlade, za razliku od vlasti u Srbiji, oštro reagovale i osudile ovaj čin odmah po objavi”.

“Vlast u Srbiji, medjutim, ostala je nema i dozvolila svom prijatelju da na ovakav način svojata čitavu AP Vojvodinu i ponovo potpiruje snove o velikim državama koje su u celom regionu uvek donosile samo tenzije, nestabilnost i sukobe”, navela je Jerkov u pisanoj izjavi.

Jerkov je rekla i da, na sličan način, Vlada Srbije ćuti na sve češću upotrebu termina “Delvidek” kojim se označava Vojvodina u zvaničnom javnom diskursu u Madjarskoj, i time pokazuje “da su privatni dilovi i solidarnost medju autokratskim režimima važniji od svega”. 

“Verujem da Vučić i Orban imaju mnogo tema za razgovor – od ukidanja ljudskih prava i gašenja medija do zloupotrebe vanrednog stanja u vreme pandemije da bi se učvrstili na vlasti iuzurpirali nadležnosti koje im ne pripadaju”, napisala je Jerkov.

Ona je navela da “ukoliko Orbanu ne bude bio uručen jasan protest zbog promovisanja ideja o velikoj Madjarskoj, biće to još jedna potvrda da su navedene teme jedino što našu vlast interesuje”. 

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.