Da li će smrt jedne od najuticajnjih žena u SAD postati još jedan razlog za veliku bitku demokrata i republikanaca pred izbore

0
Beta - AP Photo/Doug Mills, File

(Beta-AP) – Sudija američkog Vrhovnog suda i veliki borac za prava žena Rut Bejder Ginsburg preminula je u 87. godini, što predsedniku SAD Donaldu Trampu pruža priliku da imenuje trećeg sudiju u tu instituciju uoči predsedničkih izbora. 

Predsednička kampanja je već izazvala najžešće podele u zemlji a jučerašnja vest o smrti Ginsburg dodala je novu težinu izborima i još jedan razlog za veliku “bitku” demokrata i republikanaca oko izbora novog sudije koji će odlučivati o pristupu abortusu i ekološkim propisima.

Smrt Rut Bejder Ginsburg mogla bi  da promeni ideološku ravnotežu suda u kome trenutno sedi pet konzervativnih i četiri liberalnih sudija.

Mesecima je glavni fokus u kampanji bilo postupanje predsednika Trampa sa koronavirusom, najvećom zdravstvenom krizom koja je ozbiljno ugrozila njegove izglede za reizbor.

Demokrate i republikanci uveliko su se ujedinili kasno sinoć hvaleći Ginsburg kao vodećeg pravnog mislioca i zagovornika ženskih prava. 

Suočeni sa izgledima da izgube i Belu kuću i Senat, neki republikanci su upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu smatrali jednim od retkih načina da Tramp privuče pristalice van svog najodanijeg jezgra pristalica, posebno žene.

Tramp je povodom smrti Rut Ginsberg, rekao da je Amerika izgubila “titana pravnih nauka i osobu briljantnog uma”.

“Njena mišljenja i odluke koje su se odnosile na prava žena inspiracija su svim Amerikancima i generacijama pravnika”, ocenio je on.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel, izjavio je da će Senat glasati o Trampovom kandidatu da zameni Ginzburg, iako je ovo izborna godina.

Džo Bajden je sinoć izjavio da  bi novog sudiju Vrhovnog suda trebalo da izbere pobednik novembarskih izbora.

Kandidate za Vrhovni sud imenuje predsednik, a potom moraju biti potvrđeni u Senatu u kojem većinu trenutno imaju Trampovi republikanci.