Da li će prezime Gadafi biti na izbornom listiću u Libiji: Jedan sin je pušten iz zatvora, a drugi se sprema…

0

Jedan od sinova nekadašnjeg libijskog vlastodršca Moamera el Gadafija pokušaće da postane predsednik na izborima u decembru. I nije isključeno da će uspeti – jer mnogi se sa setom sećaju vremena njegovog oca, prenosi Dojče vele.

Ovih dana je prezime Gadafi ponovo u naslovima svetskih medija. Sadi Gadafi (48), treći sin nekadašnjeg libijskog vladara Moamera el Gadafija, pre nedelju dana pušten je iz zatvora. Navodno je odmah otišao u Tursku.

Mlađi Gadafi je proveo sedam godina iza rešetaka, osuđen zbog zločina nad demonstrantima tokom pobune protiv režima 2011, kao i zbog ubistva popularnog fudbalera Bašira al Rajanija 2005. godine. Al Rajani je bio otvoreni kritičar Gadafijevog režima.

Sadi Gadafi je takođe bio fudbaler, i stigao je na čudnovat način čak i do dresa nekih italijanskih prvoligaša.

U dogovoru da se Sadi Gadafi pusti iz zatvora učestvovale su važne plemenske vođe, trenutni prelazni premijer, ali i Fati Bašaga, bivši ministar policije kojem se daju dobre šanse da postane premijer nakon izbora zakazanih za decembar.

Poznavaoci prilika upravo tu vide jadac – porodica Gadafi bi mogla da bude bitan faktor na tim izborima.

Ambicije jednog sina

Moamer el Gadafi otac je četiri decenije gospodario zemljom, pre nego što je srušen i ubijen u pobuni 2011. koju su podržale zapadne sile. Od sedmorice njegovih sinova, trojica su takođe ubijena. Dvojica sinova, ćerka i supruga pokojnog diktatora dobili su azil u Omanu.

Ali, najzanimljiviji je slučaj Gadafijevog sina Saifa al Islama (49), jedinog člana porodice za kojeg se čuje da ima političke ambicije. Saifa su pre deset godina zarobile plemenske paravojske u Zintanu, na severozapadu Libije. Pušten je pre četiri godine i veruje se da živi među svojim bivšim otmičarima.

U julu je u retkom intervjuu govorio za Njujork tajms, pominjući da ima političke ambicije da postane predsednik ove godine.

Posmatrači kažu da uopšte nije bez šansi u zemlji koju su, od pada Moamera Gadafija, obeležili krvavi sukobi i podele. „Nema aktera ili grupe koji bi jasno dominirali političkom scenom“, kaže Tim Iton, istraživač Četam hausa koji se bavi stanjem u ovoj mediteranskoj zemlji.

„Sve je postalo veoma komplikovano. Kao partija trodimenzionalnog šaha, gde razni lideri i mreže pokušavaju da skuju saveze, ili ponegde sarađuju, ali uvek ograničeno“, kaže nam Iton.

Braća Gadafi, ili Saif nema vojsku

Drugi posmatrači kažu da je puštanje Sadija Gadafija iz zatvora način da se njegov stariji brat Saif privoli na određene političke saveze. „Ima ljudi u Libiji koji bi, s obzirom na događaje prethodnih godina, potpisali da im je bilo bolje pod porodicom Gadafi“, kaže Iton.

Neki se čak pitaju da li bi Saif Gadafi mogao da postane novi predsednik nakon izbora 24. decembra. Jedan od konkurenata mogao bi da mu bude moćni gospodar rata, general Kalifa Haftar koji kontroliše dobar komad zemlje.

Sagovornici DW uvereni su da Saif Gadafi ima odlične šanse u narodu, a to govore i neke ankete koje valja uzeti sa rezervom. Tim Iton je ipak pomalo uzdržan: „Teško mu je da povrati staru popularnost. Ne može da se kreće zemljom slobodno niti ima oružane snage koje su mu lojalne.“