Redovni profesor Fakulteta političkih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu Dejan Jović bio je savetnik hrvatskog predsednika Ive Josipovića, a na sutrašnjim izborima je kandidat za poslanika Evropskog parlamenta, na listi Samostalne demokratske srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca.

Jović je u velikom intervjuu za BBC na srpskom govorio o kampanji, bilbordima, položaju srpske manjine u Hrvatskoj, braniteljima, paralelama sa Srbijom…

Kampanja SDSS-a još jednom je otvorila pitanje kako je moguće da ratne priče na Balkanu nisu iščezle ni 23 godine posle formalnog završetka sukoba.

„Hrvatska je jedina zemlja u kojoj postoji izvesna osnova da se gradi mit pobednice i žrtve. U takav mit je teško intervenisati jer ni žrtvama ni pobednicima ne može da se naredi šta da kažu, a šta ne“, kazao je Jović.

Zagrebački politikolog napominje i da ratnu priču u životu drže i jasno definisani interesi.

„Stalnim podsećanjem na pobedu u ratu, održava se Hrvatska demokratska zajednica – stranka koja je na vlasti bila devedesetih godina prošlog veka. To je u interesu i 500 hiljada ljudi koji su se identifikovali kao učesnici tog rata – a da ih je bilo 500 hiljada, rat bi trajao tri sata, a ne pet godina.“

Ukoliko dobije mandat u Briselu, postao bi prvi predstavnik srpske stranke u Evropskom parlamentu.

Na pitanje šta bi u tom slučaju uradio kada bi ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao na tradicionalna okupljanja predstavnika Srba iz regiona, Jović odgovara da bi mu poruka bila ista kao za sve zemlje regiona.

„Znam za popularnost Trampa, Erdogana, Orbana kod mnogih, ali moramo se zapitati za koji tip sistema bismo se opredelili ako bismo krenuli tim putem – da je opozicija problem, da se ne poštuju grupna i pojedinačna autonomija.

Ja bih im svima, pa i Vučiću, rekao da je alternativa evropskom liberalno-demokratskom poretku, po mom sudu, lošija“, kaže Jović.

U kampanju SDSS-a uključile su se i brojne javne ličnosti – od bivšeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, preko fudbalskog trenera Miroslava Blaževića, do glumaca, lekara i drugih javnih ličnosti.

Komentar(1)

  1. Pa dobro
    26. мај 2019. 08:17

    Mogu da da kriju cifru koliko hoce . Ali i sami su se hvalili njome koliko su imali ucesnika u "domovinskom ratu" raspadu SFRJ. I to samo pokazuje njihovu nekopetetnost da se izbore sa Kraiskim Srbima koji su imali odredjenu dozu pomoci od strane JNA do odredjenog momenta. Ali to ne iskljucuje da Hrvatska nije imala pomoc od strane Nemacke a docnije i SAD-a i Britanje i jos par zemalja beneluksa ko u i Madjarske i Ukraine kojie su im slale oruzije. Zato sada smanjivanjem cifre hoce da sakriju svoju sramotu. Ali hajde njihovo pravo necemo im mi to osporavati, mozemo ih samo malo podsecati...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.