Izrael je ove godine postao šampion Evrope u košarci, u uzrastu do 20 godina. U finalu su pobedili Španiju (92:84), a do titule ih odveo sjajni Deni Avdija sa 23 poena, sedam asistencija, pet skokova i tri blokade.

Deni Avdija je izabran i za najboljeg igrača prvenstva, u proseku je postizao 18,4 poena, 8,3 skokova, 5,3 asistencija, 2,4 blokada i 2,1 ukradenih lopti po meču.

Deni Avdija ima 18 godina, visok je 202 cm, a ako vam njegovo prezime zvuči poznato, to nije slučajno. Deni je sin legende Crvene zvezde Zufera Avdije, koji je poznu fazu karijere proveo u Izraelu, gde je ostao da radi kao trener.

Deni je skrenuo pažnju košarkaške javnosti i izvan Starog kontinenta. Američki ESPN prognozira da će biti u vrhu NBA drafta 2020. godine, kao jedan od kandidata i za prvog pika, a svakako je, navodi ESPN, titulom na Evrobasketu U20, osnažio kandidaturu za top 5 mesta.

Zufer Avdija je nedavno pričao o tome da je on imao želju da njegov sin obuče dres reprezentacije Srbije. ali da je splet okolnosti takav da su izabrali Izrael.

„Deni u treba da bude regrutovan u izraelsku vojsku. To je bio problem jer on ima i srpsko državljanstvo. Da je odlučio da igra za našu reoprezentaciju, a pričao sam o tome sa Saletom Đorđevićem i ljudima iz saveza, ovde bi imao problem sa vojskom koja traje tri godine jer ne bi dobio status vrhunskog sportiste.

Bilo je priče da 2018. godine mora da odluči za koju reprezentaciju će da igra. Bio sam u kontaktu sa Saletom i savezom, međutim, da se opredelio za Srbiju ne bi mogao da izađe iz zemlje tako lako i imao bi problem sa trenizima.

Kao izraelski reprezentativac on dobija zvanje vrhunskog sportiste i bez problema može da napusti zemlju, ode u NBA ili negde u Evropu. Kao vrhunski sportista ima velike olakšice. Razmišljali smo šta, kako i gde i na kraju smo se iz već navedenih razloga odlučili za Izrael. Kao otac voleo sam da igra za srpsku reprezentaciju jer bi imao veće šanse da zaigra na Olimpijskim igrama i da osvoji neku medalju. Međutim, ovde je rastao, ovde se rodio i smatra da će mu biti bolje da igra za Izrael“, ispričao je Avdija svojevremeno za Sport klub.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.