“Da je Hrvat, više bi ga cenili…”: Enki Bilal o Novaku Đokoviću

"Ja sam, kao i on, dete Beograda..."

1
Foto Profimedia

Svetski poznat francuski crtač stripova i scenograf Enki Bilal (68), Beograđanin rođen kao Enes Bilanović, govorio je za “L’Ekip”zašto obožava Novaka Đokovića i zbog čega Noleta na zapadu ne vole kao Federera ili Nadala.

“Ja sam, kao i on, dete Beograda, i tu je malo važno što nisam srpskog porekla, jer je moja majka Čehinja, a otac Bošnjak. Znam da je Novak Đoković veoma vezan za svoj grad. Pomno ga pratim, jer je on superšampion i neko ko izgleda inteligentno”, rekao je Bilal za L’Ekip, a prenose Novosti.

Na konstantaciju da i pored toga ne uspeva da podigne mase, Bilal kaže da voli i tu njegovu “nevoljenu stranu”.

“Ali mislim da to pogađa sve što je srpsko. Da je Đoković Hrvat, više bi ga cenili. Bio je taj rat u bivšoj Jugoslaviji devedesetih u kome je zapadni svet odredio dobre i loše, iako dobro znamo da je sve to bilo mnogo komplikovanije.

Sa žaljenjem ističe da je negativna vizija o srpskoj naciji još rasprostranjena zapadom i da još pomalo prlja sliku Srbije, a “L’Ekip” zaključuje da je Đoković sve učinio da se to promeni.

“On ima harizmu, mnogo više nego Nadal”, kaže Bilal, ocenjujući da je, po njegovom ukusu, ipak malo preterano to što šalje srce publici.

Na pitanje šta mu još nedostaje da bi bio jednak u srcima na Zapadu sa Federerom i Nadalom, Bilal je rekao:

“Federer ima veliku eleganciju u igri, veliki je šampion. Nadal je zatvoreniji, ali ga vole jer je dobar momak. Njima je lakše. Gledaju ih iznad pripadnosti naciji. Problem Đokovića je tu. Pripada naročitoj zemlji.”

Enki Bilal kaže i da je Novak važan za svoju zemlju i da je njegova uloga dirljiva, da je Đokovićev slučaj atipičan, ali da mu zato možda baš to daje snagu.

“Evo ga ponovo na vrhu, nada se da će preteći Federera a, ipak, kao da se provlače postojane glasine koje govore: ‘Srbin, to nije dobro.’ Postoji kao neka senka, i šteta je zbog toga. Ali, on živi svoj život, i to veoma dobro”, rekao je on.

Bilal ističe da Đoković ima veliku fizičku eleganciju, da je lepo gledati ga kad igra, da je metlano postao veoma jak i sposoban da se adaptira na različite situacije, a da kod svojih protivnika izaziva psihološki uticaj.

“Ima, naravno, i svoje slabosti, ali to je dobro, jer je to ljudski”, kaže on..

Za Noleta ističe da je rastao u zemlji u kojoj tenis nije bio pristupačan i da je imao težak životni put:

Za kraj Enesa Bilalovića su pitali kako bi on nacrtao sada portret Novaka.

“Ne bi bilo lako, moram vam reći… Odrastao je u zemlji u kojoj tenis nije bio među najpopularnijim sportovima, imao je veoma težak životni put. Tu je i njegova porodica koje se drži celim bićem, ali i domovina za koju smatra da je nepravedno napadaju. Ima kompleksan i bogat unutrašnji život i to bih najviše želeo da prestavim na portretu. Bila bi to sigurno kompozicija gde bih pomešao nekoliko slika. Da, bila bi to ozbiljna ilustracija, a ne samo rad olovkom.”

1 KOMENTAR

Comments are closed.