P…. S…. Fashion pokreće misiju očuvanja i zaštite endemskih vrsta drveća simbola Srbije, drveća koje nestaje

Kao kompanija koje je posvećena očuvanju prirode, obnovi šuma, i potpuno osvešćena u oblasti zaštite životne sredine, P….S… Fashion je sa  Institutom za šumarstvo iz  Beograda potpisao ugovor o donatorstvu za projekat očuvanje genofonda Pančićeve omorike i piramidalne jele, podizanje semenske plantaže i povećanje površina direktnim pošumljavanjem.

Smatramo da je ovakva misija najdirektnija pomoć prirodi koja nam odavno poručuje da moramo što pre da preduzmemo konkretne korake da bismo bili u skladu sa njom“, stav je ove kompanije, koja je glavni partner Instituta za šumarstvo na očuvanju ovih retkih i vrednih vrsta i u naredne 3 godine radiće zajedno u svim fazama, od branja šišarica do sadnje biljaka.

Piramidalna jela je jedinstvena kraljica Pešterske visoravni koja raste na području šume Paljevine, na lokalitetu Ogorijevac kod sela Kladnica, nedaleko od Sjenice, gde vegetira ukupno 6 primeraka  ove  jele, koja je  sredinom devetnaestog veka pronađena na još samo dva mesta u svetu, u Nemačkoj i Francuskoj.

To je  poslednji fragment nekadašnjih šuma Peštera, koje su se, prema nekim podacima, prostirale na više od 100 hiljada hektara. Ona je nešto što je preostalo od iskona i samo na tom području se može videti. Zato je veoma važno da se sačuva kao deo prirode, kakva je izvorno bila na Pešteru.

Pančićeva omorika je jedinstveni “živi fosil” svetske flore i predstavlja naučnu zagonetku, s obzirom na to da je vrsta koja potiče iz tercijara, odnosno perioda od izumiranja dinosaurusa, približno pre oko 65 miliona i početka poslednjeg ledenog doba pre oko 1,8 miliona godina.

Pančićeva omorika je endemit Balkanskog poluostrva. U Republici Srbiji se nalazi u kanjonu srednjeg toka reke Drine, u NP Tara i kanjonu reke Mileševke. Brojnost vrste je u stalnom opadanju usled delovanja nepovoljnih faktora spoljašnje sredine, pojave biljnih bolesti i štetočina. Kako bi se vrsta sačuvala od nestanka, neophodno je izvršiti konzervaciju raspoloživog genofonda. Zbog strogih režima zaštite, sakupljanje semena je zabranjeno, pa proizvodnja sadnica nije moguća u dovoljnom obimu. Podizanjem semenske plantaže omogućila bi se kontinuirana proizvodnja semena bez narušavanja stanja prirodnih populacija. Ovim načinom rada mogla bi se značajno proširiti njena rasprostranjenost i na staništa na kojima je sada nema, a na kojima su ekološki uslovi optimalni za tu vrstu.

U vremenu kada su priroda i životna sredina sve više ugroženi, preduzimanje aktivnosti na očuvanju vrsta su od neprocenjivog značaja. Ukoliko sačuvamo deo raspoloživog genofonda Pančićeve omorike i piramidalne jele uradićemo veliku stvar za budućnost. Ovo nije značajno samo za struku i nauku, već i za društvo u celini. Doprinos u realizaciji ovih aktivnosti je od nivoa pojedinaca do nivoa različitih institucija i kompanija, naglasio je Vladan Popović, vođa projekta i viši naučni saradnik u Institutu za šumarstvo. „P….S… Fashion, kao društveno odgovorna kompanija je razumela potrebu za sprovođenjem ovih aktivnosti i nesebično se uključila u projekat. Ovo je pozitivan primer kako i kompanije koje nisu u delatnosti mogu da daju doprinos u očuvanja prirode.“

Projekat očuvanja genofonda navedenih vrsta odvijaće se tri godine u 5 faza, do konačnog cilja, a to je pošumljavanje površine oko 5 hektara, odnosno sadnja 12.500  sadnica. P….S… Fashion će dodatno izdvajati sredstva od kupovine papirnih kesa na svakom prodajnom mestu da bi se realizovao plan očuvanja ovih endemskih vrsta drveća koje nestaje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.