“Ćuti deda, šta si ti u životu radio?”; “Sine, ja sam bio prvi evropski trener u NBA…”

0

Igor Kokoškov proveo je prethodnu godinu kao prvi trener Finiks Sansa čime je ušao u istoriju kao prvi evropski trener na čelu jednog NBA kluba. Naredne godine biće asistent u Sakramento Kingsima.

“Često se šalim i kažem da je to odlična stavka za moja buduća pokolenja, decu i unuke da kada me budu osporavali i rekli: ‘Ćuti deda, šta si ti u životu radio?!’ – da im kažem ‘sine, ja sam bio prvi evropski trener u NBA’. Lep je osećaj kada na najbolji način predstavljaš svoju zemlju, trenerski esnaf je ovde najbolji, a ja se trudim da najbolje predstavim sebe i celokupnu srpsku košarku, jer je ona moj osnov, pa da moja porodica, a i srpska košarkaška scena mogu da budu ponosni na mene”, prenosi reči Igora Kokoškova Sport klub.

On je rekao da su Kingsi jako talentovan i perspektivan tim.

“Oduševljen sam njihovom organizacijom. Moja privatna odluka je, posle svega iz prethodne sezone, bila da prosto želim da radim. Suviše sam mlad, možda ne mlad godinama, ali treba da ostanem vezan za ligu, za takmičenje i utakmice. Tako da je moja odluka bila da se ne odmaram već da radim. Prethodna godina u Finiksu je bila jedno sjajno iskustvo. Neke stvari u životu kliknu, a neke ne, i tu nema prostora za neki gorak osećaj. Na sve gledam kao na dobro iskustvo i nastavljam dalje. Kingsi su nova stranica, imaju potencijal, imaju talenat i očekivanja su da naprave taj sledeći korak i budu pretendenti za plej-of i da idu dalje. Zaista mislim da je ovo za mene bila prava odluka, osim u profesionalnom smislu, blizu je Finiks gde živim trenutno i gde je moja porodica. Verujem da ću i ja svoj talenat i potencijal razvijati uz trenera Voltona. Njega ne poznajem tako dobro, ali se poznajemo kao kolege sa terena i u radu jedan protiv drugoga, tako da mislim da je najveći kompliment koji mogu da dobijem, da ti kolega sa kojim sam se do juče borio i bio ‘neprijatelj’, ponudi posao i poziciju njegovog asistenta i nekoga kome veruje”, rekao je Kokoškov.

On je govorio i o Nikoli Jokiću koji je završio kao četvrti u glasanju za najkorisnijeg igrača sezone.

“Nikola Jokić je u top 5 najboljih igrača na svetu, to je jedan impresivan napredak i želim mu svu sreću jer je zaista po svim kriterijumima jedan od najboljih koji igraju. Bogdanović i Bjelica su vrlo standardni, i u pravim godinama da budu u NBA. Predviđam im i želim dobre sezone. Teodosić nije bio dugo u NBA, ali da je došao ranije sigurno bi ostao, a svakako je za to vreme ostavio trag i reakcije su bile jako pozitivne” ,rekao je Kokoškov.