Ćuta: “Opozicija se dogovorila da Vučić neće više vladati Beogradom”

0
Printscreen/YouTube/Nova S

Prvi na listi koalicije “Moramo” za parlamentarne izbore Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je posle sastanka svih opozicionih lista koje su na izborima u Beogradu prešle cenzus – ili i dalje imaju šanse da ga pređu – da su se dogovorili da “lider SNS Aleksandar Vučić neće više vladati ovim gradom”.

Dodao je da svi zajedno dejstvuju da prikupe sve počinjene nepravilnosti na izbornim mestima i dostave ih Gradskoj i Republičkoj izbornoj komisiji u u cilju ponavljanja izbora na nekim izbornim mestima.

Upitan da li će, ako na ponovljenim izborima opozicija osvoji većinu, zajednički formirati vlast, on je rekao da to još ne zna, ali da će “svi morati da dokažu i pokažu jesu li opozicija ili nisu, pre nego što će zajednički formirati vlast u Beogradu”.

„I da nije bilo dogovora (opozicije) koji se desio i što je super stvar, Vučić nema većinu u Beogradu, zajedno sa (liderom SPS Ivicom) Dačićem on ima 70.000 glasova manje“, naveo je Jovanović Ćuta, a prenosi N1.

Dodao je da je cilj današnjeg sastanka opozicije bio da se utvrdi gde i na kojim mestima je došlo do „brutalne krađe na izborima“.

Na pitanje kojim dokazima za izbornu krađu raspolažu, on se pozvao na izveštaje posmatračke misije Crte koja je navela da na preko 100 biračkih mesta oni koji su se zatekli posle 20 časova nisu mogli da glasaju, jer su mesta bila zatvorena, dok su neka glasačka mesta u Beogradu ostala otvorena do 22 časa. Takođe je naveo da je u kutijama bilo 6.000 glasačkih listića manje u odnosu na evidentiran broj onih koji su glasali.

Dodao je da je opozicija imala “dobru kontrolu na biračkim mestima, s tim što nismo imali fizički kontakt sa materijalom, tj. tim džakovima”.

Upitan šta se konkretno opozicija dogovorila, rekao je da je dogovor “da Vučić više neće vladati ovim gradom”, a do toga se može doći “tako što ćemo poštovati izbornu volju građana Beograda”.

Istakao je i da su dobili izjavu dela opozicije, odnosno koalicije NADA, Zavetnika i Dveri, koji su “jasno rekli da ni po koju cenu neće sarađivati sa SNS i Dačićem u Beogradu”. No podseća da su do juče Zavetnici govorili da neće sarađivati sa (Draganom) Đilasom, pa su danas ipak došli na sastanak.

“Vučić nema s kim da formira vlast u Beogradu”, smatra on.